Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τύπου

Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών αλλά και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία του Τύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης, ο οποίος στην πλειοψηφία του κάνει λόγο για βαριά (ουσιαστική και όχι μόνο στα ποσοστά) ήττα της Μέι και για ένα αμφίβολο βρετανικό μέλλον.

Χαρακτηριστικά το Politico αναφέρεται σε μία αναπάντεχη βραδιά για τη βρετανική πολιτική σκηνή, η οποία κατέληξε σε ένα Κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, λόγω της μικρής εκλογικής διαφοράς και της απώλειας της αυτοδυναμίας των Συντηρητικών. Το άρθρο του κάνει λόγο για “εξευτελισμό” της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σε μία αναμέτρηση που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και επέφερε ενίσχυση του δικομματισμού, αλλά παράλληλα για αποδυνάμωση των ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων και του άρχοντος κόμματος.

Έμφαση δίνεται, επίσης, στην έλλειψη πολιτικής ευφυΐας των κομμάτων και στην ηχηρή αντίδραση της βρετανικής νεολαίας, που έσπευσε να δώσει το παρόν στις κάλπες, μεταβάλλοντας τα αποτελέσματα.

Ο EUobserver με τη σειρά του, φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συνομιλίες για το Brexit». Ο συντάκτης αναφέρεται σε «αποτέλεσμα έκπληξη» που υποδηλώνει ότι ο βρετανικός λαός δεν ενίσχυσε με την ψήφο του το μανιφέστο αποχώρησης από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Tο CNBC με την σειρά του, εκφράζει την άποψη ότι οι αρχικές εντυπώσεις από τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει εκτεταμένες αμφιβολίες για το μέλλον της May.
“Θα πρέπει να ηχούν καμπανάκια κινδύνου. Ακόμη και αν δούμε μια μικρή πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς, κάτι που θα ήταν καλό για τη May σε αυτό το σημείο, το μέλλον της φαίνεται δυσοίωνο στο κόμμα”, δήλωσε ο Herve Lemahieu της Lowy Institute for International Policy. “Αυτές οι εκλογές είναι σαφώς μια ενέργεια που γύρισε μπούμερανγκ για την πρωθυπουργό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχηματίζω κυβέρνηση – Οι πρώτες δηλώσεις της Μέι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόρμπιν: «Είναι σαφές το ποιος κέρδισε τις εκλογές – Να παραιτηθεί η Μέι»

ΑΚΟΜΗ: Δεν παραιτείται η Μέι – Στις 14.30 στη βασίλισσα για να σχηματίσει κυβέρνηση