Διαψεύδει ο Πετρόπουλος την επιστροφή χρημάτων σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

Συμψηφισμοί

Στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να επιστραφούν εισφορές σε 400.000 ασφαλισμένους, προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1.

Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, «γιατί, όταν βάζουμε το 80% από τους ελεύθερους επαγγελματίες και το 90% των αγροτών στην κατώτατη κατηγορία, δεν βγαίνει το 400.000. Οι μισθωτοί δεν άλλαξαν ασφαλιστική αντιμετώπιση. Η εισφορά καταβάλλεται, όπως καταβαλλόταν επί του μισθού τους».

‘Άρα, όπως εξήγησε, το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο ισχυρίζεται ότι, επειδή ήταν μεγάλη η εισφορά που παρακρατήθηκε, θα δοθεί επιστροφή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Τα νούμερα οδηγούν στη διάψευση αυτού του δημοσιεύματος. Κάθε μέρα αυτό γίνεται και δημιουργούν ένα κλίμα στην κοινωνία που είναι αποτρεπτικό της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι» σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι, «αντί να συναινέσουν όλοι στην αλήθεια- όχι στη δική μας προσπάθεια, να λένε τουλάχιστον τα νούμερα, ως έχουν- γίνεται αυτός ο πόλεμος συνεχώς».

Το δημοσίευμα 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», 400.000 ασφαλισμένοι δικαιούνται επιστροφές καθώς οι κρατήσεις του ΕΦΚΑ έγιναν με βάση το εισόδημα του 2015 και όχι με βάση αυτό του 2016. Δεδομένου ότι τα εισοδήματα του 2015 ήταν μεγαλύτερα από αυτά του 2016, προκύπτουν οι διαφορές και πρέπει να γίνουν επιστροφές.

Ο ένας δρόμος είναι ο συμψηφισμός εισφορών. Ο άλλος η επιστροφή χρημάτων. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα ακολουθηθεί ένα μεικτό σύστημα. Όσοι δικαιούνται μεγάλες επιστροφές, και χρήματα στο χέρι θα λάβουν και για ένα μέρος του ποσού θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές εισφορές και έτσι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μικρότερη δόση. Όσοι έχουν μικρές επιστροφές είναι πιθανότερο να γίνει απλά συμψηφισμός.

  • Φαρμακοποιός: 995  (εισφορές που χρεώθηκε) –  2.765 (ποσό που θα επιστραφεί)
  • Μηχανικός: 400 – 470
  • Φούρναρης: 1.589 – 0
  • Αγρότης: 242 – 735
  • Αγρότης: 500 – 1.195
  • Ελεύθερος Επαγγελματίας: 1.319 – 265
  • Ατομική επιχείρηση: 639 –  1.480
  • Παροχή υπηρεσιών: 515 – 173

 

 

Διαβάστε επίσης: Αδιανόητο! Παρατείνουν την προθεσμία έκδοσης συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018

Μην χάσετε: Σοκ στις αγορές – Μεγάλη τράπεζα κλείνει 600 υποκαταστήματα, απολύει 5.500 εργαζόμενους

Ακόμη: Οδηγός επιβίωσης – Τα SOS για να γλιτώσετε φόρους πριν κάνετε τη δήλωσή σας