Σοκ στις αγορές – Μεγάλη τράπεζα κλείνει 600 υποκαταστήματα, απολύει 5.500 εργαζόμενους

Τράπεζα

Το σχέδιο διάσωσης της ιστορικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, που θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 5,4 δισ. ευρώ, φέρνει δραστικές μειώσεις υποκαταστημάτων και προσωπικού.

Ειδικότερα, σε δραστικές μειώσεις υποκαταστημάτων και προσωπικού προβλέπεται ότι θα προβεί η ιστορική ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, προκειμένου να εφαρμοσθεί το σχέδιο διάσωσής της, ύψους 8,21 δισεκ. ευρώ—από τα οποία τα 5,4 δισεκ. θα προέλθουν από τα δημόσια ταμεία— μετά το πράσινο φως που έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες για τη διαδικασία και τη μεθοδολογία της.

Αναθεώρηση του ομίλου
Το νέο σχέδιο των εργασιών της τράπεζας για το διάστημα 2017-21 προβλέπει «μία αναθεώρηση της έκτασης όλων των οργανωτικών δομών του ομίλου» της Monte dei Paschi di Siena, που θα περιλαμβάνει τη μείωση, μέσω διαφόρων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης ή συνταξιοδότησης, του προσωπικού κατά 5.500 εργαζομένους μέχρι το 2021 και το κλείσιμο 600 υποκαταστημάτων της, σε σύνολο 2000.

Μία μείωση που θα φθάνει στο 30% των υποκαταστημάτων, με στόχο το καθαρό ενεργητικό της τράπεζας να φθάνει στο 1,2 δισεκ. ευρώ το 2021.
Όπως δήλωσε ο διοικητικός διευθυντής της MPS Μάρκο Μορέλι, η τράπεζα προβλέπει να κάνει επιπλέον 500 προσλήψεις. Το σχέδιο, που κατά τους ιθύνοντες «δεν πρόκειται να βλάψει το επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών», κατατίθεται 24 ώρες μετά την έγκριση από την ΕΕ της πρότασης για τη διάσωση της τράπεζας, βάσει της οποίας το ιταλικό κράτος γίνεται ο κύριος μέτοχός της, με το 70% του κεφαλαίου.

Έπειτα από οκτώ μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έδωσε την άδεια για την είσοδο του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου. Πλέον από τα 8,4 δισεκ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διάσωσή της, τα 5,4 δισεκ. θα προέρχονται από τα δημόσια ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα θα προκύψουν από τη μετατροπή των δευτερευόντων ομολόγων, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διανομή των βαρών που θα πρέπει να επωμισθούν οι εμπλεκόμενοι.

Για τους κατόχους τέτοιων ομολόγων που θα περιληφθούν στην αναγκαστική μετατροπή των τίτλων θα προβλέπεται ένας ειδικός μηχανισμός αποκατάστασής τους, στον οποίο η ΜPS αναμένεται να διαθέσει 1,5 δισεκ. ευρώ.

Για τους καταθέτες που έχουν πέσει θύματα των ‘εσφαλμένων επιλογών’ για διάθεση προϊόντων υψηλού κινδύνου από την τράπεζα (misseling) θα προσφερθούν κύριοι τίτλοι σε αντάλλαγμα για τις παλαιές μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή των παλαιών τίτλων τους. Οι αποζημιώσεις θα αφορούν τίτλους που αποκτήθηκαν πριν την 1 Ιανουαρίου 2016 μέσω του δικτύου της MPS και δεν θα υπερβαίνουν την αξία του τίτλου.

Στην παρουσίαση του προγράμματος διάσωσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απορρόφηση των 26,1 δισεκ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω του επενδυτικού ταμείου Atlante, που προβλέπεται να επιτευχθεί μέσω της μεταφοράς των απωλειών σε μία θυγατρική επιχείρηση που θα εκδώσει τίτλους, που θα διανεμηθούν ανάμεσα στο ‘καλό’ και το ‘κακό’ ταμείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν επεσήμανε τη σημαντική «στροφή» που σηματοδοτεί η επιχείρηση διάσωσης της MPS για το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενος τον επωφελή χαρακτήρα του τύπου της παρέμβασης αυτής, που ελαχιστοποιεί τη χρηματοδότηση από το κράτος κι ως εκ τούτου «αποτρέπει τη μεταφορά του κόστους της διάσωσης στους φορολογούμενους».

Ο Μορέλι από την πλευρά του παραδέχθηκε πως υπήρξε μία φυγή καταθέσεων όλους αυτούς τους μήνες, αλλά πρόσθεσε πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 η τράπεζα ανέκτησε 5,5 δισεκ. ευρώ και χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης «ακρογωνιαίο λίθο»για την επιβίωση της MPS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραγασάκης: Εφικτό το τέλος του προγράμματος σε ένα χρόνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάντια: 6 στους 10 πτυχιούχους λαμβάνουν μισθούς κάτω των 800 ευρώ!

ΑΚΟΜΑ: Γνωμοδότηση-«κόλαφος» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις περικοπές!