«Παραίτησαν» 3 υπουργούς στην Πορτογαλία – Πήραν δώρο ταξίδι στη Γαλλία για να δουν ποδόσφαιρο

Πορτογαλία

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε σήμερα πως έκανε αποδεκτές τις χθεσινές παραιτήσεις τριών κορυφαίων υφυπουργών της κυβέρνησής του.

Οι υπουργοί είχαν αποδεχθεί προσκλήσεις από την πετρελαϊκή εταιρεία Galp για να παρακολουθήσουν αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2016 στη Γαλλία (που ειρήσθω εν παρόδω ανέδειξε πρωταθλήτρια την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας).

Όπως αναφέρει σε σημερινές του δηλώσεις στην εφημερίδα O Publico, ο Κόστα «δεν μπορούσε να αρνηθεί το δικαίωμα στους τρεις αυτούς υφυπουργούς (Διεθνοποίησης Ζόρζε Κόστα Ολιβέιρα, Δημοσιονομικών Υποθέσεων Φερνάντο Ρόσα Αντράντι και Βιομηχανίας Ζοάο Βασκονσέλους) να υποβάλουν την παραίτησή τους».

Οι τρεις υφυπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους μετά την έρευνα που παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία για τις προσκλήσεις που προσέφερε η Galp σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές για να παρακολουθήσουν αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, τον Ιούλιο του 2016.

Μολονότι ο νόμος δεν απαγορεύει αυτού του είδους τις προσκλήσεις σε στελέχη των αρχών του κράτους, οι τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν πως θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τα ταξίδια αυτά και οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι το έπραξαν.

«Την περασμένη εβδομάδα αντικαταστάθηκαν δύο επικεφαλής υπουργικών γραφείων που τέθηκαν υπό έρευνα και οι τρεις υφυπουργοί αποφάσισαν οικειοθελώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία να ζητήσουν την παραίτησή τους έτσι ώστε να ασκήσουν το δικαίωμά τους να υπερασπισθούν τον εαυτό τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του στην Publico ο πρωθυπουργός.

Ο Κόστα πρόσθεσε επίσης πως η αποδοχή της παραίτησης των τριών υφυπουργών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την εισαγγελία.

Η Galp βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οικονομικής αντιπαράθεσης με το κράτος ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προσφύγει μετά αρκετούς μήνες στο ρυθμιστικό καθεστώς της φορολογικής αμνηστίας που έχει θεσπίσει για τους μεγαλοοφειλέτες η κυβέρνηση. Λόγω της πολεμικής αυτής με τις μεγάλες εταιρίες, η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοθεσία για το ασυμβίβαστο των δημοσίων λειτουργών, που μειώνει δραστικά την αποδοχή δώρων και προσκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βόμβα-υπερόπλο του Ερντογάν – Ετοιμάζει πυραυλικό σύστημα που θα φτάνει μέχρι την Αθήνα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτα σκληρές εικόνες – Νεκρό ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» των τζιχαντιστών (pics)

ΑΚΟΜΑ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο – Στην Αθήνα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για συνάντηση με τον Τσίπρα