Προειδοποιούν οι γεωστρατηγικοί αναλυτές: Στα πρόθυρα πολέμου Κίνα – Ινδία

Με την αντιπαράθεση στην περιοχή Ντονγκλανγκ να συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, η μεγαλύτερη μεταξύ των δύο χωρών, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης και τα think tank στην Κίνα αποφαίνονται ότι «ο πόλεμος είναι πολύ πιθανός, αν η σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας δεν τύχει σωστής διαχείρισης».

H Κίνα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ένα «στρατιωτικό τρόπο» για να τερματιστεί η αντιπαράθεση στα Ιμαλάια, και συγκεκριμένα στο κρατίδιο του Σικίμ, αν η Ινδία «αρνηθεί να ακούσει», προειδοποίησε μάλιστα ειδικός σε γεωστρατηγικά θέματα της Κίνας.

«Η Κίνα προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο, να χρησιμοποιήσει ιστορικά μαθήματα για να λογικεύσει την Ινδία και να δείξει ειλικρίνεια στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, αλλά αν η Ινδία αρνείται να ακούσει, τότε η Κίνα δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό τρόπο για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο Χου Ζιγιόνγκ, ένας ερευνητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σανγκάης, δήλωσε στο κρατικό Global Times.

Ο Χου υποστήριξε ότι η Ινδία είναι προκλητική απέναντι στην Κίνα, επειδή ήθελε να αποδείξει στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να περιορίσει την Κίνα, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι στις ΗΠΑ.

Αλλά ο Χου δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ομπάμα πιστεύει ότι η Ινδία είναι σημαντική μόνο επειδή μοιράζονται τις ίδιες αξίες, αλλά ο Τραμπ είναι πολύ ρεαλιστής, και ο ίδιος δεν θεωρεί την Ινδία ως πολύτιμο σύμμαχο, γιατί το Νέο Δελχί είναι πολύ αδύναμο για να αντιμετωπίσει το Πεκίνο», αποφάνθηκε ο Χου.

Παρά το γεγονός ότι η Ινδία αντιμετωπίζει πάντα την Κίνα ως τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, η Κίνα δεν σκέφτεται έτσι, μιας και η Ινδία υπολείπεται κατά πολύ της Κίνας, είπε ο Σονγκ Ζονπινγκ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που εδρεύει στο Πεκίνο, σύμφωνα με την Daily Star.

«Οι ειδικοί χλεύαζαν και τη στρατιωτική απειλή που μπορεί να προβάλει η Ινδία, αφ’ ότου ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Αρούν Τζαΐτλι, υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Ινδία του 2017 είναι διαφορετική από ό,τι ήταν το 1962», αναφέρει άρθρο.

«Το χάσμα μεταξύ των στρατών της Κίνας και της Ινδίας είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι το 1962, και ελπίζω ότι η Ινδία μπορεί να κρατήσει την ηρεμία της για το δικό της καλό», δήλωσε ο Χου.

Από το αδιέξοδο στις 6 Ιουνίου, όταν μεγάλος αριθμός ανδρών του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού (PLA) κατέστρεψαν αποθήκες του στρατού της Ινδίας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ανήκε στην Κίνα, κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει πολλά κομμάτια, στα οποία προειδοποιούν την Ινδία για την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα, «θυμίζει» την πανωλεθρία που υπέστη ο ινδικός στρατός στον πόλεμο του 1962.

Από τα 3.488 χιλιόμετρα στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, από Τζαμού και το Κασμίρ μέχρι το Αρουνάτσαλ Πραντές, ένα τμήμα 220 χιλιομέτρων πέφτει στο Σικίμ, εκεί όπου γίνεται όλο το «παιχνίδι» μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Ζινπίνγκ – Μόντι

Σε όλα αυτά, αν και τοπικοί αξιωματούχοι θα επιθυμούσαν να λυθεί η αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει από όλους η αναμονή και η προσδοκία ότι θα γίνει αναφορά στο περιστατικό και ίσως κάποια διπλωματική λύση, όταν ο πρόεδρος της Κίνας, Ζι Ζινπινγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συναντηθούν στο Αμβούργο, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των G20, στις 7 Ιουλίου.

Από την πλευρά της, η Κίνα, είπε τη Δευτέρα, ότι η Ινδία χρησιμοποιεί το Μπουτάν για να καλύπτει την παράνομη είσοδό της σε κινεζική περιοχή, αναφερόμενη στο κομμάτι γης που αποκαλείται Ντονγκλάνγκ (Ντοκλάμ κατά τους Ινδούς) και απαίτησε την άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την περιοχή, που αποτελεί εδώ και χρόνια, εστία διεκδίκησης μεταξύ Κίνας και Μπουτάν.

Ουσιαστικά το τελευταίο περιστατικό έχει να κάνει με το στρατό της Κίνας, ο οποίος ο οποίος κατασκευάζοντας δρόμο στο Ντονγκλανγκ, είδε αξιωματικούς του στρατού του Μπουτάν να τους λένε ότι προσπαθούν να αλλάξουν το στάτους κβο στην περιοχή και απαίτησαν την αποχώρησή τους. Αξιωματικοί του Ινδικού στρατού, που βρίσκονταν στο Ντόκα Λα, λίγο πιο δυτικά, στα σύνορα Ινδίας-Κίνας, στο κρατίδιο του Σικίμ, έσπευσαν σε βοήθεια του Μπουτάν. Αλλά μέχρι να φτάσουν, οι Κινέζοι είχαν απομακρύνει τους Μπουτανέζους και έτσι βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δύο στρατοί Κίνας και Ινδίας, προκαλώντας το αδιέξοδο, ο λάθος χειρισμός του οποίου (ή ο εσκεμμένα επιθετικός) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Οι αποφάσεις μεταξύ Πεκίνου -Νέου Δελχί

Η Ινδία και η Κίνα είχε το 2012 κατέληξαν σε συμφωνία ότι οι «τρι-κομβικές» περιοχές, μεταξύ της Ινδίας, της Κίνας και των τρίτων χωρών θα οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Και οι δύο χώρες μοιράζονται τρεις διεθνείς κόμβους, με το Μπουτάν, τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν.

Το Μπουτάν επίσης έχει υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα το 1988 και το 1998, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ειρήνη και ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές τους, μέχρι την οριστική διευθέτηση των ορίων, και να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση όπως ήταν πριν από τον Μάρτιο 1959.

Μετά το περιστατικό της 16ης Ιουνίου, το Μπουτάν κατέθεσε επίσημα μια διαμαρτυρία στην κινεζική πρεσβεία, στο Νέο Δελχί, στις 20 Ιουνίου, καθώς το Τιμφού και το Πεκίνο δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Το θέμα, επίσης, ήρθε προς συζήτηση σε συνεδρίαση του διασυνοριακού προσωπικού (BPM) μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας στο Νάθου Λα, επίσης στο Σικίμ, στις 20 Ιουνίου.

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπουτάν, εξέδωσε δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι το Μπουτάν έχει μεταφέρει στην κινεζική πλευρά, τόσο απευθείας όσο και μέσω της διπλωματικής οδού, ότι η κατασκευή δρόμου μέσα στο έδαφος του Μπουτάν ήταν σε άμεση παραβίαση των συμφωνιών και επηρεάζει τη διαδικασία οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Το Μπουτάν ελπίζει ότι το στάτους κβο στην περιοχή του Ντονγκλανγκ θα διατηρηθεί όπως πριν από τις 16 Ιουνίου», ανέφερε η δήλωση.

Αν και το περιστατικό της 16ης Ιουνίου μπορεί να εκληφθεί ως τρόπος να αναγκαστεί η Ινδία να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί αλλαγή στο στάτους κβο σε αυτό τον τριπλό κόμβο, φαίνεται ότι το Νέο Δελχί έχει προσεγγίσει το θέμα με συντηρητικό τρόπο, έτσι ώστε το Μπουτάν να μην τεθεί υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος που κατασκευάζεται κοντά στη γραμμή άμυνας της Ινδίας θέτει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ινδία έχει μεταφέρει το θέμα με την Κίνα σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώθηκε το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Σουηδίας λόγω…βιασμών!