Σάλο έχει προκαλέσει η “άρνηση” των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων να δεχτούν ΑΜΕΑ

Αγανάκτηση και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κοινωνικό επίπεδο οι…επιφυλάξεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη διάταξη που αφορά τις εγγραφές μαθητών με κινητικά προβλήματα στα σχολεία!

Για ακραίες, ολοκληρωτικές λογικές «καθαρότητας», οι οποίες αγγίζουν τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ, ενώ σε επιστολή του, προς τους ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρεται σε «επικίνδυνες νοοτροπίες», που αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, «με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία», καθώς επίσης και την απαγόρευση της άρνησης εγγραφής μαθητών, «εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους».

Στο υπόμνημά του, ο ΣΙΣ, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, επικρίνει το υπουργείο για τις ρυθμίσεις που αφορούν σε εργασιακά θέματα στα ιδιωτικά σχολεία, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «σοβιετικού τύπου νομοθέτημα» και παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για «αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού», αναφορικά με την πρόβλεψη για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

«Το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπέρ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», αναφέρει ο ΣΙΣ και προσθέτει:

«Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματα τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητας τους».

Καλεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επισκεφτεί δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και να καταγράψει ποια έχουν τις υποδομές για παιδιά με κινητικά προβλήματα και ποια όχι.

Σφοδρές αντιδράσεις 

«Οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκρύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών», απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου, επιστρέφοντας παράλληλα το υπόμνημα, ως «απαράδεκτο».

Για «ακραίο ρατσιστικό λόγο από τον ΣΙΣ» έκανε, από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ και ζήτησε την απόσυρση του υπομνήματος.

«Με οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων αναφορικά με τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου», ανέφερε η ΕΣΑμεΑ, και κατηγόρησε τον ΣΙΣ ότι έχει «τεράστια ελλείμματα στον τομέα σεβασμού των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων».

«Η ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που οι οικογένειές τους επιθυμούν να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ζήτημα άσκησης οικογενειακής και προσωπικής επιλογής», πρόσθεσε στην ανακοίνωση η ΕΣΑμεΑ.

«Οφείλει ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας, την ΕΣΑμεΑ, τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο συνθηκών στα ιδιωτικά σχολεία, που θα προάγει την πλήρη ένταξη όλων των μαθητών», καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.

Τα ιδιωτικά σχολεία δέχονται μαθητές ΑΜΕΑ

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, τόνισε ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δέχονται μαθητές με κινητικά προβλήματα και με ειδικές ανάγκες, καθώς υπάρχει ήδη σχετικός νόμος που τους απαγορεύει να αρνηθούν.

«Τι συνέβαινε πριν την καινούργια νομοθέτηση του κ. Γαβρόγλου; Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούσαν να αρνηθούν μαθητές ΑΜΕΑ; Προφανώς και έχουμε μαθητές ΑΜΕΑ και υπάρχει νόμος που σου επιβάλει να μην μπορείς να αρνηθείς εγγραφή για τέτοιο λόγο. Συγκεκριμένα στο σχολείο που βρίσκομαι έχουμε μαθητές ΑΜΕΑ εδώ και 20 χρόνια.

Εκεί που δεν υπάρχει θέμα, έρχεται να νομοθετήσει με εξαρτήσεις. Νομοθετεί δηλαδή σε κάτι που ήδη υφίσταται. Είναι σαν να σου λέει ότι, επειδή τα ιδιωτικά δεν δέχονται εγώ θα τα υποχρεώσω. Και εσύ προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυραϊλίδης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα ιδιωτικά σχολεία, εάν δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, δεν παίρνουν άδεια. Και επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Παιδείας, λέγοντας ότι προσπαθεί να στοχοποιήσει τους ιδιοκτήτες ιδιοκτητών σχολείων, για να περάσει το δικό του ταξικό μήνυμα.

«1001% των σχολείων μας έχουν τις προδιαγραφές για μαθητές ΑΜΕΑ, αλλιώς δεν μπορεί να τους δοθεί άδεια λειτουργίας. Ο Γαβρόγλου το κάνει αυτό γιατί θέλει να με στοχοποιήσει, να μας συκοφαντήσςι και να εκμεταλλευτεί και τα παιδιά με αυτές τις δυσκολίες, για να περάσει το δικό του ταξικό μήνυμα. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν παιχνίδι στην πλάτη μας», κατέληξε ο πρόεδρος ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Διαβάστε επίσης: Με πουράκλα η Γιάννα Αγγελοπούλου χαίρεται τις διακοπές της στο Φισκάρδο