Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο που ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς!

Με περιουσία που ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος είναι αυτήν την στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Τζέφρυ Μπέζος, γνωστός ως Τζεφ Μπέζος (Jeffrey Preston “Jeff” Bezos, 12 Ιανουαρίου 1964), είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Amazon.com, της μεγαλύτερης στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.

Η άνοδος στη μετοχή της Amazon και η πτώση της μετοχής της Microsoft είχε ως αποτέλεσμα ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής του κόσμου να αυξήσει την περιουσία του κατά περισσότερο από 800 εκατομμύρια δολάρια και να κλέψει τα πρωτεία από τον Μπιλ Γκέιτς.

Αν οι τάσεις αυτές διατηρηθούν για τις επόμενες ημέρες, ο Μπέζος θα είναι και επίσημα ο πρώτος επιχειρηματίας που έριξε τον ιδρυτή της Microsoft από το βάθρο του την τελευταία 7ετία και ένας από τους μόλις έξι μεγιστάνες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο του «πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο» τα τελευταία 30 χρόνια.

Όχι κι άσχημα για κάποιον που ξεκίνησε να πουλάει βιβλία από το γκαράζ του σπιτιού του πριν από μόλις 22 χρόνια, για χτίσει στη συνέχεια μια αυτοκρατορία με το όνομα Amazon…

Η «ελληνική» καταγωγή του

Ο Μπέζος δεν έχει ελληνική καταγωγής εξ αίματος, ωστόσο οφείλει το ελληνικό επίθετό του στον πατριό του, ο οποίος ήταν μετανάστης από την Κούβα, και πληροφορίες τον θέλουν να έχει ελληνικές ρίζες.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Το επώνυμο Μπέζος το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος ο οποίος λέγεται ότι είχε ελληνικές ρίζες.

Ο βιολογικός του πατέρας ήταν μόλις 18 ετών όταν άφησε έγκυο τη μητέρα του, που ήταν 17 ετών. Πήγαιναν ακόμα στο Λύκειο και παντρεύτηκαν πριν τη γέννηση του γιου τους. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 17 μήνες, αφού ο πατέρας του ξενυχτούσε και έπινε.

Τρία χρόνια μετά το διαζύγιο ο η μητέρα του παντρεύτηκε τον Μιγκέλ Μπέζος, ο οποίος υιοθέτησε τον Τζεφ.

Μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Τζεφ επικοινώνησε με τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος δεν ήξερε καν την ύπαρξή του, ήταν πριν από 3 χρόνια.

Ίδρυσε την Amazon στο γκαράζ του σπιτιού του

Δεν ήταν ποτέ το ανήσυχο παιδί που είχε τρέλα με την τεχνολογία. Δεν ήταν ο χαρισματικός φοιτητής με τις εξαιρετικές επιδόσεις και το απίστευτο IQ.

Πήγε στο πανεπιστήμιο Πρίστον για σπουδάσει φυσική και αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικής.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στη Γουόλ Στριτ, από όπου έφυγε πριν σκάσει η μεγάλη φούσκα των dot.com.

Συνέλαβε την ιδέα της Amazon εν πτήσει, σε ένα ταξίδι από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη το 1995, όπου έγραψε τους βασικούς άξονες ενός επιχειρηματικού σχεδίου για μια εταιρεία που θα πουλούσε βιβλία μέσω διαδικτύου.

Ο ίδιος δεν είχε χρήματα, έτσι αναγκάστηκε να δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσει το όνειρό του.

Παράτησε την καλοπληρωμένη εργασία του και μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, όπου άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο γκαράζ του σπιτιού του.