Στην Ουάσιγκτον προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

Πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί χρονικά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συζήτησε με τον πρωθυπουργό το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τη συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον σε κρίσιμους τομείς που άπτονται της Ενέργειας και της ευρύτερης ασφάλειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον Λευκό Οίκο, η συνομιλία κινήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με τον κ. Πενς να απευθύνει στον κ. Τσίπρα πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν, μάλιστα, να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ ο κ. Πενς συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ο κ. Πενς ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, για τη συμβολή της χώρας στο ΝΑΤΟ (η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Συμμαχίας που φθάνουν το 2% σε ετήσιες δαπάνες επί του ΑΕΠ για την άμυνα) και τη στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς συμφωνία και ο αντιπρόεδρος Πενς υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού ως διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, προτού λήξει η διάσκεψη στο Κραν-Μοντανά, ο κ. Πενς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να του εκφράσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στη διαδικασία.

Συνολικά, τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σύντομα ξεκινούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθτυπουργό, ο κ. Πένς επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για να τον συγχαρεί για την ανάληψη τον καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε «τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της “Μακεδονίας” και ενθάρρυνε τον κ. Ζάεφ να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τη “Μακεδονία” στην επιλεγμένη πορεία της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν υπήρξε κάποια αναφορά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Διαβάστε επίσης: Σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι