“Σφαλιάρα” Fitch σε Ερντογάν: Στα “σκουπίδια” τα τουρκικά ομόλογα

Ο οίκος Fitch διατήρησε αμετάβλητο στην κατηγορία των “σκουπιδιών” το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, επικαλούμενος τους πολιτικούς κινδύνους στη χώρα και στην περιοχή αλλά και τις επιπτώσεις των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κρίνοντας ότι θα πλήξουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η προοπτική του αξιόχρεου της Τουρκίας είναι “σταθερή”, πρόσθεσε ο Fitch στην ανακοίνωσή του.

Τον Ιανουάριο, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας σε BB+ (από BBB-), στη χαμηλότερη βαθμίδα επένδυσης στην κλίμακά του, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από έναν χρόνο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ανακοίνωση, ο οίκος επισήμανε ότι η καταστολή που συνεχίζεται έκτοτε, στο πλαίσιο της οποίας 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 απολυθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, “συνεχίζει να ανησυχεί ορισμένους οικονομικούς παράγοντες”.

Παράλληλα, οι σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου εδραιώνουν ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο οι μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου αποδυναμώνονται, επισήμανε ο οίκος.

Παρότι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αύξησαν την ανάπτυξη φέτος, ο Fitch προειδοποιεί ότι θα βαρύνουν στις δημοσιονομικές επιδόσεις και προβλέπει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,1% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για την “προσήλωση” της τουρκικής κυβέρνησης στη “δημοσιονομική πειθαρχία”.

“Η αναχρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρήσει το εξωτερικό χρέος σε ανοδική τάση” συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργή Γιοχάνες Χαν: Υπομονή τέλος για την Άγκυρα

Τα μαζεύει η Τουρκία και αρνείται ότι χαρακτηρίζει ύποπτες τρομοκρατίας γερμανικές εταιρείες

«Γερμανία: Εξετάζει να «μπλοκάρει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν φοβάται τις απειλές της Γερμανίας