Έφυγε από την ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής (Βίντεο)

Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής, Γιάννης Καλατζής. Ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στην ελληνική μουσική σκηνή τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή από το facebook, ο μουσικός Δημήτρης Χιωνάς που υπήρξε όπως λέει για χρόνια συνεργάτης του.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943 και την καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές του 1960, όταν ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Μητσάκη.

Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστότερο όταν άρχισε κάποιες συνεργασίες με κάποιους από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτης: Μάνος Λοΐζος, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Σπανός και Τόλης Βοσκόπουλος.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε δίσκους τραγουδιστών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Ο Γιάννης Καλατζής έχει συμμετάσχει και σε δέκα ταινίες.

Η συνάντηση με τον Μάνο Λοΐζο
Συνεργάζεται με τον Μάνο Λοΐζο που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο φρέσκα ονόματα της νεοσύστατης MINOS (με αυτό το όνομα) και ετοιμάζουν μαζί τραγούδια για το άλμπουμ “Σταθμός”. Σημαδιακός τίτλος που σήμανε την έναρξη της «χρυσής εποχής» για τον Γιάννη Καλατζή και επιτυχίες όπως το «Σταθμό» αλλά και στις 45 στροφές «Δελφίνι-δελφινάκι», «Το παλιό ρολόι», «Το μελαχρινάκι» και «Πίσω απ’ την πόρτα», όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ειδικά το «Δελφινάκι» έγινε τεράστια επιτυχία κι ακουγόταν παντού!

Η συνεργασία με Καρβέλα και Βοσκόπουλο
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους. Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές.
Από τότε μέχρι το 2003 απέχει συνειδητά από τη δισκογραφία. Εκείνη τη χρονιά επανέρχεται με το διπλό cd “Τα αυθεντικά”, ξανατραγουδώντας δικά του τραγούδια, καθώς και κάποια που είχαν περάσει στη δισκογραφία με άλλες φωνές.

Το 2013 ο Γιάννης Καλατζής τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος Your Face Sounds Familiar που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο να τον υποδύεται και να εκτελεί ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το «Δελφίνι δελφινάκι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θα λέει «Στην υγειά μας» στην ΕΡΤ ο Παπαδόπουλος, αλλά στον…

Νότης ο… προφήτης – Τι είχε πει στον Μπογδάνο περί «αδειάσματος» 4 χρόνια πριν (video)

Το «ύστατο χαίρε» στον Κρις Κορνέλ – Φίλοι και θαυμαστές τον αποχαιρέτησαν