Απίστευτο: Αυξάνονται οι δαπάνες μισθών στο δημόσιο και κόβονται κοινωνικά επιδόματα!

Απορία προκαλεί η μισθολογική και επιδοματική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρατηρείται αύξηση της δαπάνης των μισθών στο δημόσιο, όταν την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση της δαπάνης σε κοινωνικά επιδόματα!

Μπορεί οι δανειστές να έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο πρέπει να περιοριστεί και οι προσλήψεις να γίνονται με φειδώ, ωστόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία των εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν πως η κυβέρνηση υπολείπεται στο μέτωπο αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης, στο πρώτο τρίμηνο 2017 τα έσοδα από τα 18,069 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα 18,131 δισ. ευρώ.

Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές από 5,845 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν σε 5,711 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ οι κοινωνικές εισφορές από 6,155 δισ. ευρώ αυξήθηκαν σε 6,442 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά, από τα 19,920 δισ. ευρώ σε 18,984 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι δαπάνες για αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκαν από 5,189 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε 5,212 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές μειώθηκαν όμως από 9,513 δισ. ευρώ σε 9,031 δισ. ευρώ φέτος.

Το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης εμφάνισε πλεόνασμα 529 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία συμμετοχή των φόρων στην παραγωγή και τις εισαγωγές επί των συνολικών εσόδων έφτασε το 31,5%, ενώ η συμμετοχή των φόρων στο εισόδημα το 18,6%.

Τι κόβεται με το 4ο Μνημόνιο 

Κόβονται επιδόματα σχολείου, ανεργίας, απροστάτευτων παιδιών και… απόλυτης ένδειας όπως προβλέπει το 4ο Μνημόνιο για 4 επιδόματα που θεσπίστηκαν και χορηγούνταν με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια.

Τα επιδόματα που καταργούνται είναι:

1 Το σχολικό επίδομα των 300 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί ως την ηλικία των 16 ετών, με εισόδημα οικογένειας ως 3.000 ευρώ. Χορηγείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 (με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) δεν θα υπάρχει το επίδομα.

Όσοι πήραν το βοήθημα (Σεπτέμβριο 2016) δεν θα το επιστρέψουν, παρά μόνον αν ταυτόχρονα πήραν και το ΚΕΑ. Τα ποσά σε αυτή την περίπτωση θα συμψηφιστούν, αν δεν έγινε έλεγχος κατά την καταβολή τους.

2 Το επίδομα των 44 ευρώ τον μήνα για απροστάτευτα τέκνα, όπως ορφανά από γονείς ή με γονείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης ή με ανάπηρο γονέα ή για παιδιά με έναν γονέα.

Το επίδομα καταβαλλόταν (σ.σ.: για αιτήσεις ως 18 Μαΐου 2017) με κριτήριο το εισόδημα της οικογένειας ή του ενός γονέα ή των συγγενών που έχουν τέκνα απροστάτευτα υπό την επίβλεψή τους να μην ξεπερνά τα 2.700 ευρώ ετησίως. Χορηγείτο από τους δήμους.

3 Το επίδομα ένδειας, που έφτανε στα 600 ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση για άτομα χωρίς τους αναγκαίους για διαβίωση πόρους.

4 Το επίδομα για νεοεισερχόμενους ανέργους έως 29 ετών, που ήταν 75 ευρώ το μήνα και καταβαλλόταν για 5 μήνες. Στο εξής, και σύμφωνα με σχετική εσωτερική εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ στις υπηρεσίες του, από 19 Μαΐου και μετά δεν θα παραλαμβάνεται καμία αίτηση για την καταβολή του επιδόματος σε νέους ως 29 ετών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ ως νεοεισερχόμενοι άνεργοι, δηλαδή ως άνεργοι με «μηδέν» ένσημα.

Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 18 Μαΐου 2017, πριν από τη δημοσίευση του νόμου, θα πάρουν τα 75 ευρώ για 5 μήνες. Δεν αλλάζει τίποτε για νέους έως 29 ετών που έχουν εργαστεί και μένουν άνεργοι, καθώς δικαιούνται -βάσει των ενσήμων τους- επίδομα ανεργίας.

Τα 75 ευρώ ήταν το «χαρτζιλίκι» που είχε προβλεφθεί με νόμο του 1985 για τα νέα παιδιά που τελειώνουν σπουδές και δεν έχουν δουλειά ή που δεν έχουν σπουδάσει αλλά για ένα πεντάμηνο έπαιρναν αυτό το μικρό βοήθημα για τα υποτυπώδη έξοδά τους.

Διαβάστε επίσης: Φαρσοκωμωδία! Το δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνο 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017