Βενεζουέλα: Ακόμα 2 νεκροί – ο ένας ανήλικος – σε νέες συγκρούσεις

Δύο άνθρωποι, ένας 16χρονος και ένας 30χρονος, προστέθηκαν χθες στη μακρά λίστα των θυμάτων από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα…

Και αυτό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής για τη σύσταση νέας συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο 16χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ταραχών στην πολιτεία Μιράνδα και ο 30χρονος σε διαδήλωση στην ορεινή πολιτεία Μερίδα.

Οι τελευταίες απώλειες ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 105, σε τέσσερις μήνες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Nicolas Maduro, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Από χθες Τετάρτη η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε 48ωρη γενική απεργία, κλιμακώνοντας την προεκλογική πίεση στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί να παροπλίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να παγιώσει την παραμονή του στην εξουσία.

Οι αντίπαλοι του Maduro στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό προσπαθούν να τον πιέσουν ώστε να αναστείλει τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του το συντάγματος της Βενεζουέλας, με τις εκλογές για την ανάδειξη μελών Συνταγματικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουλίου.

Τα βασικά συνδικάτα της Βενεζουέλας στηρίζουν τη 48ωρη απεργία, όμως η κυβέρνηση ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα και τον δημόσιο τομέα, που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ο Maduro επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητά του, ζητώντας από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα» και «χωρίς βία».

Από την πλευρά του ο Leopoldo Lopez, μια εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποκηρύξουν τα σχέδια του Maduro για τη συντακτική συνέλευση.

Παράλληλα, πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του, ως «αυθάδεις», καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του σχετικά με το σύνταγμα.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία κατασκόπευε τον Μακρόν μέσω Facebook