Βούτσης: Από τον Οκτώβριο ξεκινάει στη Βουλή η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Βούτσης

Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι βασικό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί η Βουλή στη νέα της Σύνοδο που ξεκινάει τον Οκτώβριο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Βούτσης ερωτάται για την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη, με βάση όσα είπε πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, και προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προτρέχει διότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα.

Ο κ. Βούτσης ερωτάται και για το νέο ρόλο που αναλαμβάνει η Βασιλική Θάνου -Χριστοφίλου στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Όπως και για την επικείμενη συζήτηση επί της προτάσεως της ΝΔ να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και τη στάση που θα τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να αρνείται πάντως ότι είναι εύλογο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια τέτοια υπόθεση.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Γενικών Διευθυντών, ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζει πως ήταν «πλήρως αποκαμματικοποιημένη» και πως «έτσι πρέπει να είναι και για όλο το Δημόσιο», ενώ ως προς το στάτους των υπαλλήλων της Βουλής τονίζει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει πλήρης εξομοίωση τους με όσα ισχύουν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Βούτσης απαντά και για τις προσλήψεις στη Βουλή. Χωρίς να αρνείται ότι στο παρελθόν, αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακές, εξηγεί ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα.

Ακολουθεί το β’ μέρος της συνέντευξης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην Κατερίνα Βλαχοδήμου για το Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε την περασμένη Τρίτη ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πρόβλημα δεδηλωμένης για το ζήτημα των Σκοπίων. Πώς σχολιάζετε αυτή την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Απ: Πιστεύω ότι προτρέχει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν έρθει αυτό το θέμα και ελπίζω να έρθει για συζήτηση. Ελπίζω με την έννοια του να υπάρχει μια κατάληξη που να μας δώσει τη δυνατότητα της τακτοποίησης των σχέσεων μας, με τη γειτονική χώρα, τη γειτονική FYROM, και άρα να έχει επιλυθεί προκαταβολικά και το ζήτημα της εκκρεμότητας σε σχέση με το όνομα.

Όταν έρθει η συζήτηση λοιπόν επ’ αυτού του θέματος, τότε θα καταδειχθεί αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα συνοχής στην κυβέρνηση ή στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις -και θα έλεγα ιδιαίτερα και μέσα στη ΝΔ αλλά και σε άλλα κόμματα- γύρω από το θέμα του ονόματος της FYROM, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι θέμα λοιπόν να προκαταλαμβάνουμε μια εξέλιξη για την οποία ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία.

Ερ: Κύριε πρόεδρε, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της κοινωνικής διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, η διαδικασία;

Απ: Πιστεύω πως θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Γ’ Σύνοδος της παρούσας Περιόδου της Βουλής, που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Νομίζω πως μέχρι τέλους του έτους, θα γίνει δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος, η οποία είναι συγκεκριμένη, αυστηρή, και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας σίγουρα, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τα όποια συμπεράσματα ή οι όποιες απόψεις, που όχι μόνο θα κατατεθούν από τα κόμματα και τους βουλευτές αλλά συνελέγησαν και το προηγούμενο διάστημα, με τη δημόσια διαβούλευση που έγινε από πλευράς της κυβέρνησης.

Ερ: «Δεν έχει ξαναγίνει. Είναι θεσμικά ανεπίτρεπτο, λίγες μόλις ημέρες από τη συνταξιοδότησή της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να αναλαμβάνει καθήκοντα στο γραφείο του πρωθυπουργού». Οι αιτιάσεις αυτές δεν έχουν καμία βάση, κατά τη γνώμη σας;

Απ: Πιστεύω ότι όλοι οι λειτουργοί, και αυτό έχει αποδειχθεί στη δημοκρατία μας, και στις τρεις εξουσίες, μπορούν επαγγελματικά, εφόσον κλείνουν τον κύκλο ευθύνης τους- σε όποιο επίπεδο, και στο ανώτατο δυνατό- να αξιοποιούνται, εφόσον οι ίδιοι το θέλουν, με βάση τις γνώσεις τους σε αντίστοιχες ή σε θέσεις συμβούλων, όπως εν προκειμένω πρόκειται, διότι δεν πρόκειται για μια θέση με αντιμισθία.

Με αυτή την έννοια υπάρχουν και προηγούμενα σε σχέση με αυτή την τοποθέτηση, και εν πάση περιπτώσει, κάθε ένας μας κρίνεται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του, από την επιστημονική του επάρκεια. Και πιστεύω πως η κυρία Θάνου, την θητεία την διεκπεραίωσε και την «εξέτισε» -με καλή έννοια- με έναν τρόπο για τον οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις και εκκρεμότητες.

Ερ: Και ένα ακόμη ερώτημα που απασχολεί πολύ την επικαιρότητα. Στις 21 Ιουλίου η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν θα γίνει εξεταστική για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Γιατί η Βουλή να μην πρέπει να ερευνήσει εάν ένας υπουργός, ίσως και σε γνώση του πρωθυπουργού, επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης βάζοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένο επιχειρηματία;

Απ: Η συζήτηση θα εξελιχθεί μέσα στην Ολομέλεια. Και τα επιχειρήματα θα ακουστούν εκεί με τον πιο δυνατό τρόπο και θα αντιπαρατεθούν. Δεν υπάρχει από πλευράς της δικαιοσύνης έγκληση προς τη Βουλή, για ενασχόληση με αυτό το ζήτημα, όπως έχει υπάρξει για άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ξεκίνησαν προανακριτικές και λοιπές διαδικασίες.

Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι θα πρέπει και η προσοχή της κοινής γνώμης και το ενδιαφέρον να στραφεί και να είναι προσηλωμένο σε πραγματικές υποθέσεις οι οποίες δημιουργούν πράγματι εξαιρετικά και εύλογα ερωτήματα, σαν αυτές με τις οποίες ήδη ασχολείται και η εξεταστική, για την υγεία και αλλού.

Και δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια «βιομηχανία» εξεταστικών επί παντός του επιστητού. Κατά τα άλλα είναι προφανές και το δημοσιογραφικό, και όχι μόνο, και το εύλογο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ακόμα και για το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε.

Ερ: Την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των Γενικών Διευθυντών. Έτσι η Βουλή είναι η πρώτη αρχή που υλοποιεί τη νομοθεσία της επιλογής στελεχών του δημοσίου. Θα ακολουθήσουν οι κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων. Πόσο αποκομματικοποιημένη είναι αυτή η διαδικασία;

Απ: Πλήρως, θα έλεγα. Και έτσι πρέπει να είναι και για όλο το Δημόσιο, δηλαδή, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται -και της μοριοδότησης όλων των τυπικών προσόντων και της δομημένης συνέντευξης, μέσα στην οποία υπάρχει το αξιολογικό κριτήριο για τις δυνατότητες που έχει κάθε ανώτατος διοικητικός λειτουργός- να μπορούν να εκλέγονται τελικά αυτοί οι οποίοι είναι σε θέση να διαδραματίσουν τόσο σημαντικούς ρόλους για μια τριετία.

Πιστεύω πως ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο έγινε και προσωπικά είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από όλη την προεργασία την οποία έκανε η αρμόδια, κατά τον Κανονισμό, επιτροπή κρίσεων η οποία αποτελείτο από δύο Αντιπροέδρους, με πρόεδρο τον κ. Α. Κουράκη και επίσης τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, τον κ. Μαυριά, με δύο εκπροσώπους των εργαζομένων οι οποίοι είχαν εκλεγεί από ψηφοφορία όλων των μελών του προσωπικού, από την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Πιστεύω πως ήταν μια πολύ σημαντική συνεισφορά της Βουλής και γενικότερα, στο πνεύμα σωστής αξιολόγησης και έξω από κάθε κομματικό κριτήριο επιλογής, των προϊσταμένων σε όλα τα επίπεδα.

Ερ: Κύριε, πρόεδρε…

Απ: Βεβαίως, με συγχωρείτε, επί της ουσίας επικεφαλής σε αυτή την επιτροπή ήταν και ο κ. Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, τυπικά όμως ο πρόεδρος είναι ο κ. Κουράκης.

Ερ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, παλαιότερα – όχι πολύ παλαιότερα – ένας Γενικός Διευθυντής με τη συνταξιοδότηση ελάμβανε και ένα πολύ υψηλό εφάπαξ. Τα ποσά λίγο πολύ έχουν γραφτεί και φαίνεται πως ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σήμερα τι ισχύει για έναν Γενικό Διευθυντή που θα βγει στη σύνταξη; Είναι διαφορετική η κατάστασή του από έναν άλλο Γενικό Διευθυντή του δημόσιου τομέα;

Απ: Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει πλήρης εξομοίωση, βαθμολογική και καθόλα, του προσωπικού που ασχολείται στη Βουλή, με όσα ισχύουν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Υπάρχουν μικρές διαφορές σε ζητήματα που αφορούν στις υπερωρίες, ακριβώς γιατί η Βουλή δουλεύει “non stop”, και το μεσημέρι, όπως είναι γνωστό ή και Σαββατοκύριακα κ.τ.λ., και εκεί υπάρχει μια θετική διαφοροποίηση η οποία είναι, πιστεύω, απολύτως εύλογη.

Ερ: Οι υπάλληλοι της Βουλής, στο παρελθόν βρέθηκαν αρκετές φορές στο στόχαστρο, όχι τόσο για το ύψος των αμοιβών τους όσο για τον τρόπο που προσλαμβάνονταν στη Βουλή. Να σας πω ένα παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που όλα τα αδέλφια μιας οικογένειας διορίστηκαν στη Βουλή. Είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με τον τριαντάχρονο νέο που έχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, έχει κάνει το διδακτορικό και φτιάχνει καφέ στη γειτονιά σας;

Απ: Ε, αυτό είναι σαφές. Ότι, δηλαδή, είχε δημιουργηθεί ένα καθεστώς και μια αντίστοιχη εύλογη εντύπωση στην κοινή γνώμη, ότι είναι απολύτως προνομιακή, ελεγχόμενη -με την κακή έννοια- διαδικασία, εντός ενός συστήματος που σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό, ήταν και χαρακτηριζόταν ως πελατειακό.

Αυτό προφανώς δεν υπάρχει από την ώρα που υπάρχουν και οι δεσμεύσεις της χώρας γενικότερα για τις προσλήψεις. Αυτό το οποίο κάναμε όμως είναι κανείς να μην φύγει από τη Βουλή, αποκαταστάθηκαν και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κυρίως, προχώρησαν τα οργανογράμματα και βρέθηκαν ουσιαστικές δουλειές και εργασίες για όλους και όλες όσοι εργάζονται μέσα στη Βουλή, διότι έχει αναπτύξει και αναπτύσσει συνεχώς η Βουλή τις δραστηριότητες της με μια εξωστρέφεια και με μια καλύτερη λειτουργία.

Άρα, το πραγματικό γεγονός του μεγαλύτερου αριθμού από αυτόν που θα έπρεπε να υπηρετούν στη Βουλή, έχει αποκατασταθεί, έχει θεραπευτεί δι΄ αυτού του τρόπου και όχι δείχνοντας την έξοδο στους υπαλλήλους.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος της δημοσιεύεται σήμερα, ενώ το πρώτο μέρος που αφορούσε στο Φάκελο της Κύπρου είχε δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας: Πρόταση μομφής κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την κοινωνία