«Γίγαντες» 5000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα (Βίντεο)

Αρχαιολόγοι στην επαρχία Shandong της Κίνας ανακάλυψαν σκελετικά υπολείμματα «μεγαλόσωμων» ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή πριν από 5.000 χρόνια.

Από το 2016, οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν μια μεγάλη περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπου περιλαμβάνει 104 οικίες, 205 τάφους και 20 τελετουργικές κοιλότητες.

Χρονολογούνται στην ύστερη νεολιθική περίοδο, πριν από περίπου 5.000 χρόνια και τα λείψανα ανήκουν σε έναν πολιτισμό που ονομάζεται Longshan. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έκαναν μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Εντόπισαν ανθρώπινα οστά ασυνήθιστα μεγάλα και ισχυρά.

Αναλύοντας τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι το ύψος ενός τουλάχιστον ανθρώπου εκείνης της εποχής έφτανε τα 1,90 μέτρα, ενώ αρκετά άλλα ήταν 1,80 μέτρα ή και ψηλότερα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο ύψος για έναν Ευρωπαίο στην ύστερη νεολιθική εποχή ήταν περίπου τα 1,65 μ. αυτοί οι άνθρωποι εκείνη την εποχή ότι πολύ πιο ψιλοί από τον μέσο όρο.

Ακόμα και σήμερα, το μέσο ύψος για έναν άνθρωπο στην Shandong είναι τα 1,75 μ., ενώ ο μέσος όρος της Κίνας είναι τα 1,72 μ., σύμφωνα με την China Daily.

“Όταν ήταν ζωντανός, το ύψος του ήταν σίγουρα μεγαλύτερο από τα 1,90”, δήλωσε ο Fang Hui, επικεφαλής της Σχολής Ιστορίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Shandong, πάντα σύμφωνα με την China Daily.

Οι ψηλότεροι άντρες βρέθηκαν σε μεγαλύτερους τάφους από τους υπόλοιπους, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι το ύψος τους προσέφερε και υψηλότερη θέση στην κοινωνία.

“Η περαιτέρω μελέτη και ανασκαφή του χώρου έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση της προέλευσης αυτού πολιτισμού στην ανατολική Κίνα”, δήλωσε ο Zhou Xiaobo, αναπληρωτής επικεφαλής του επαρχιακού γραφείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Shandong.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορίες χαραγμένες σε πέτρες από… Έλληνες και Τούρκους αρχαιολόγους

Νέα ανακάλυψη! Αυτός είναι ο άγνωστος συγγενής του ανθρώπου

Εκπληκτικό! Βρήκαν αυτούσιο πτηνό 100 εκατ. ετών! (Pics)

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα απολιθώματα του Homo sapiens