Η Λαγκάρντ περιμένει την επιστολή με υπογραφή Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο

Λαγκάρντ

Η Αθήνα περιμένει το σινιάλο της Ουάσινγκτον ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία συνυπογράφουν οι Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας.

Με βάση αυτή την επιστολή, η οποία θα έχει σταλεί στο ΔΝΤ το αργότερο μέχρι αύριο, το Ταμείο αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό, θα είναι σε θέση να διαθέσει το Ταμείο μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις ούτε καν έκθεση βιωσιμότητας από τους Ευρωπαίους.

Να σημειωθεί ότι στο ΔΝΤ ανησυχούν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και μετά μπορεί νωρίτερα να έχουν καταπέσει με προσφυγές στα δικαστήρια και να μην εφαρμοστούν ποτέ.

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει σίγουρος ότι δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει τη γνωμοδότηση που ζητούσε το Ταμείο, υπέρ της νομιμότητος των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Μέχρι την Τετάρτη  η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM «σκόνταφτε» στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το ΔΝΤ άλλα δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, με τον κ. Τσακαλώτο να εμφανίζεται «100% σίγουρος» ότι η δόση θα εγκριθεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ εκτός από τοι θέμα του Νομικού Συβουλίου, οι εκκρεμότητας αφορούν σε τεχνικά ζητήματα και ειδικότερα το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μηχανικών, το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τιις Κυριακές.

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η αναβληθείσα από χθες τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM ( των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου- εφόσον έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες- να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Στην τακτική δικαιοσύνη ο Γιάννος Παπαντωνίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Χείμαρρος» ο Τσοχατζόπουλος κατά Παπανδρέου, Σημίτη, Βενιζέλο και Αμερικανούς…

ΑΚΟΜΑ: Τι έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την απόλυση Μπογδάνου από τον ΣΚΑΪ