Καύσωνας για τρίτη μέρα: Έφτασε τους 44 βαθμούς σε Κρήτη και Σπάρτη

Κορυφώνεται αυτό το διήμερο, το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η επέλαση του καύσωνα που πλήττει όλη την χώρα. Και σήμερα, Σαββάτο 1 Ιουλίου 2017, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους φτάνουν και ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εκτός από την αποπνικτική ζέστη, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί Κελσίου στο Ψυχικό, 41 στα Βριλήσσια, 41 στα Πατήσια, 40 στον Ασπρόπυργο, στα Άνω Λιόσια, τον Κορυδαλό, τη Νέα Μέκρη, το Τατόι και το Κοπανάκι Μεσσηνίας. 40,4 στο Λευκοχώρι Φθιώτιδος, 40,1 στη Λιβαδειά, 41,7 στη Λίνδο, 41,1 στη Μεγαλόπολη, 44,6 στις Μοίρες Ηρακλείου, 41,3 στους Μολάους Λακωνίας, 40,3 στη Νέα Μάκρη, 41,4 στη Νεμέα, 40,7 στην Πηνεία Ηλείας, 40,2 στην Πετρούπολη, 43,7 στη Σπάρτη, 42,1 στο Ψυχικό και 42,4 στην Ωλένη Ηλείας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Αίθριος ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 και στην Κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 21 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά από 25 έως 37 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 41 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Αίθριος ο καιρός στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 και στην νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Αίθριος ο καιρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 29 έως 43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 27 έως 40 βαθμούς.

Στη Λέσβο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 βαθμούς.

Οδηγίες προφύλαξης από το υπ. Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα:

Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Επιλέξτε την πόλη που θέλετε στην παρακάτω μετεωρολογική εφαρμογή, για να δείτε τον καιρό που θα κάνει εκεί τις επόμενες 4 ημέρες:

Χθες να θυμίσουμε ότι στο κέντρο της Αθήνας στην Ομόνοια καταγράφηκε 48 βαθμούς κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμίνι» η χώρα: 48 βαθμούς έφτασε στο κέντρο της Αθήνας-Τι πρέπει να προσέξετε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκτακτα μέτρα από το δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα – Για τις ευάλωτες ομάδες

ΑΚΟΜΗ: Προσοχή – Σε ποιες περιοχές είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (pic)