Κερέ: Ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα

Tην άποψη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup δεν καθησυχάζουν επαρκώς τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕκΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ στη Φρανκφούρτη.

Στη διάρκεια ενημέρωσης για το διεθνή ρόλο του ευρώ, το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι στο τελευταίο Eurogroup «υπήρξαν κάποιες σκέψεις» σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ληφθούν τον επόμενο χρόνο σχετικά με το ελληνικό χρέος «αλλά δεν είναι πολύ σαφείς και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν απόφαση».

Παράλληλα, ο κ. Κερέ απέφυγε κάθε σχόλιο για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χωρίς το QE παραπέμποντας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα «ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» ο κ. Κερέ απάντησε ως εξής:

«Είδαμε το Eurogroup να εγκρίνει την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης η οποία μένει προφανώς να εγκριθεί από το Συμβούλιο του ESM. Επιπλέον, υπήρξαν κάποιες σκέψεις από τους Υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμοι λάβουν τον επόμενο χρόνο σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Αλλά δεν είναι πολύ σαφείς και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν απόφαση, καθώς οι Υπουργοί ήταν εξαιρετικά σαφείς ότι τα πάντα θα αποφασιστούν όχι πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Επομένως κατά τη γνώμη μας, και αυτή είναι πιθανόν μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούμε με το ΔΝΤ, αυτό (σ.σ.: εννοεί όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για το χρέος) δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία όπως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε το QE.

Επομένως θέλουμε τη διαβεβαίωση των Υπουργών (του Eurogroup) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν την έχουμε λάβει ακόμη. Αυτό είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται και αν οι Υπουργοί είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο ζήτημα στο μέλλον αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να το επανεξετάσουμε».

Επιπλέον, στην ερώτηση εάν η ΕΚΤ θεωρεί ότι το QE αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε: «Δεν έχω απολύτως καμία άποψη για το θέμα» λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν συμβουλεύει την Ελλάδα για αυτά τα θέματα και παρέπεμψε στο Έλληνα υπουργό Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ.

2ο νόμισμα παγκοσμίως το ευρώ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στην ίδια ενημέρωση, στη δεύτερη θέση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων παρέμεινε το ευρώ το 2016, παρότι ο ρόλος του αποδυναμώθηκε ελαφρώς όπως προκύπτει από την έρευνα με τίτλο «ο διεθνής ρόλος του ευρώ» την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η ΕΚΤ.

«Το ευρώ παραμένει αδιαμφισβήτητα το δεύτερο σπουδαιότερο διεθνές νόμισμα σε ένα περιβάλλον όπου το μερίδιο των μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων αυξάνεται σταδιακά», δήλωσε ο κ. Κερέ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ενιαίο νόμισμα έχασε έδαφος το 2016. Οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εξασθένησή του ήταν η διατήρηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και οι ενισχυσμένοι μη οικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε συρρίκνωση του μεριδίου του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς και στη χρήση του στις παγκόσμιες συναλλαγές. Αυτό οφείλεται στη μείωση του όγκου των διεθνών ανεξόφλητων δανείων και στην αποστολή τραπεζογραμματίων στο εξωτερικό. Ομοίως, πτώση σημειώνει και το μερίδιο του ευρωπαϊκού νομίσματος στο σύνολο των διεθνών χρεωστικών τίτλων σε κυκλοφορία το 2016

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο! 67.000 παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα