Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης κρεβατιών εντατικής θεραπείας!

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης κλινών, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, σημειώνοντας ότι αυτές τις μέρες έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια, με δραματικό τρόπο, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την περασμένη Παρασκευή η έλλειψη ΜΕΘ «χτύπησε» κόκκινο στο σύστημα υγείας, με τουλάχιστον 30 ασθενείς που περίμεναν διασωληνωμένοι σε θαλάμους και διαδρόμους για το πολύτιμο κρεβάτι εντατικής νοσηλείας στην Αττική.

«Κάποιοι από αυτούς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πλέον των τριών ή και περισσότερων ημερών» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στις αναγκαίες επείγουσες ενέργειες ώστε να διακινηθούν άμεσα σε ΜΕΘ αυτοί οι ασθενείς καθώς επίσης να στελεχωθούν οι ΜΕΘ με προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Απόστολο Αρμαγανίδη,  η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας εξελίσσεται σε δραματική.

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε 58 Νοσοκομεία αποκάλυψε ότι από τις 540 που υπάρχουν πανελλαδικά στα χαρτιά, λειτουργούν μόνο τα 450!

Από δεκαετίας είναι γνωστό ότι οι κλίνες σε λειτουργία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας και καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευθούν.

Καθημερινά ο αριθμός των ασθενών, που αναζητά μια κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας -μόνο στο Λεκανοπέδιο- είναι διψήφιος. Σε περιόδους αιχμής η λίστα αυτή μπορεί να φτάσει και τους 30 ασθενείς. Μία ζήτηση που ελάχιστα ικανοποιείται με τα όποια θλιβερά αποτελέσματα.

Παράλληλα, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αρμαγανίδης, υπάρχουν έτοιμες για λειτουργία κλειστές κλίνες σε πολλές ΜΕΘ, που παραμένουν αναξιοποίητες, λόγω κυρίως μη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, την ίδια ώρα που αλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.

Η πανδημία γρίπης έγινε αφορμή να κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να λειτουργήσουν οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες που διέθετε η χώρα το 2009, κύρια με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές.

Αγοράσθηκε εξοπλισμός για 70 περίπου κλειστές κλίνες, που απαιτούσαν συμπληρωματικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν.  Ήρθε, όμως, η οικονομική κρίση, σταμάτησαν οι προσλήψεις ακόμη και οι διορισμοί των προσληφθέντων, δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις, δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα είμαστε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε.

Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και έχει πάλι  154 κλειστές και αναξιοποίητες κλίνες (που σημειωτέον έχουν στοιχίσει ακριβά στον Έλληνα φορολογούμενο).

Μέχρι τις αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 –τουλάχιστον- νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.

Οι εντατικολόγοι ζητάνε να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ και να εξεταστεί πώς με ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 154 έτοιμων και κλειστών κλινών ΜΕΘ και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στις ΜΕΘ στη περίοδο της κρίσης.

Ειδικότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάγκη κινήτρων για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (3,8 € ωριαία αποζημίωση εφημερίας για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό !!!).

Έχει, ήδη, ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης τους από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν 2–3 φορές μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που έχουν σήμερα στην Ελλάδα. Το κύμα μετάβασης γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες καιρό ήδη διογκώνεται με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες να είναι ορατές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.

Οι λύσεις πρέπει να δοθούν, εδώ και τώρα, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν με κίνδυνο της ζωής τους, για το  πότε θα υπάρξει το επόμενο άδειο κρεβάτι.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομικός τρυπήθηκε από σύριγγα φορέα του AIDS στο Μενίδι