Οι Αμερικανοί “τύφλωσαν” τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας!

Ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν, πως αν ξεπεράσει τα εσκεμμένα στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει να αντιμετωπίσει το αμερικανικό ναυτικό, έστειλαν οι ΗΠΑ μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η γεώτρηση στο χώρο του «West Capella».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που φέρνει στη δημοσιότητα και η εφημερίδα Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella», με αποτέλεσμα να “τυφλωθούν” και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν άμεσα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν πετούν πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας πλησίον του «West Capella» και μια από τις βασικές αιτίες που την οδήγησε να στείλει μόνο το ερευνητικό πλοίο barbaros και μια φρεγάτα…

Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ψύχραιμοι αναλυτές τονίζουν ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει με κάποιον επιθετικό τρόπο στις γεωτρήσεις του οικοπέδου 11.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καιρό πριν ακόμα καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οι Τούρκοι είχαν δείξει με την στάση του ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται.

Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.

Οι Τούρκοι θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, όπως και το 11, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total – Eni.

Έτσι, μια πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα. Γι αυτό το λόγο και η Δύση είναι σε επαγρύπνηση.

Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και γύρω από το γεωτρύπανο.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο.

Το γεωτρύπανο του «West Capella» αναμένεται σήμερα -εκτός απροόπτου- να τρυπήσει το βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ. Η Κύπρος, αλλά και όλες οι δυνάμεις της περιοχής, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι είναι συνέχεια των αιγυπτιακών ευρημάτων.

Παρά την τρικυμία που επιχείρησε να προκαλέσει η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα, οι αυστηρές “συμμαχικές” προειδοποιήσεις που εισέπραξε από τη Γαλλία, αλλά και οι συστάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν να περιοριστεί σε κινήσεις που δηλώνουν απλά παρουσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, “το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Η πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο πρωτεύουσες που πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο. “Αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε η πηγή, “τα συμφέροντά τους συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου”.

Σημειώνουμε ότι μετά την επίσκεψη του στην αμερικανική πρωτεύουσα, την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης “έφυγε ικανοποιημένος και ήσυχος”. Υπενθυμίζουμε ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, με το διοικητικό συμβούλιο της EXXON MOBIL, τα μέλη του οποίου του επιφύλαξαν μεγάλες τιμές, ενώ ήταν και ο εκλεκτός προσκεκλημένος και ένας εκ των βασικών ομιλητών στο συνέδριο του “Εβραϊκού Λόμπι”, καταχειροκροτούμενος από δύο χιλιάδες και πλέον συνέδρους. Ο Κύπριος ηγέτης ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ, θα ακολουθήσουν το Παρίσι, και θα στηρίξουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί πόρους στην ΑΟΖ της.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, έγινε γνωστό ότι “τα τουρκικά σκάφη κόβουν απλά βόλτες στην περιοχή. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάξει για όσο διάστημα διαρκούν οι γεωτρήσεις”, δήλωσε η πηγή.

Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα στη Λευκωσία αναμένεται η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί

Η πηγή είπε ότι η παρουσία της συνιστά έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Άλλωστε η εμπλοκή της γαλλικής ΤΟΤΑΛ στις έρευνες, σε αυτή τη φάση στο Οικόπεδο 11, καθιστά το όλο εγχείρημα γαλλική υπόθεση.

Ως εκ τούτου οι Γάλλοι δεν θα επιτρέψουν στις τουρκικές φρεγάτες να πλησιάσουν στο γεωτρύπανο της ΤΟΤΑΛ. Και την απόφαση τους αυτή την έκαναν γνωστή στην Άγκυρα, ενώ ενημέρωσαν και τη Λευκωσία.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λιβανό (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «ραντάρ» των γαλλικών φρεγατών είναι συνεχώς στραμμένα στο Οικόπεδο 11, όπου ελέγχουν κάθε κίνηση. Ανεπιβεβαίωτο παραμένει αν το γεωτρύπανο φρουρείται από κομάντος των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» παραμένει στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στη Μεσόγειο στο πλαίσιο άλλης επιχείρησης. Όμως, στη Λευκωσία θεωρούν την παρουσία του αεροπλανοφόρου μήνυμα της Ουάσιγκτον ότι δεν επιθυμεί καμία απολύτως κρίση στην περιοχή.

Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, και ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της ιστοσελίδας μας, είχε διαμηνύσει προ ημερών στο καθεστώς Ερντογάν να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν αναταραχή στην περιοχή.

Η εμπλοκή της ExxonMobil σε έρευνες στο τεμάχιο 10, που χρονικά αναμένονται το 2018, αναβαθμίζει το αμερικανικό ενδιαφέρον και είναι προφανές πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να προκληθούν επεισόδια, έστω κι εάν σε αυτή τη φάση οι έρευνες γίνονται από την ΤΟΤΑΛ.

Πηγή της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρει πως όλες οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κοντά τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός συνέχισε και χθες Κυριακή, τις κινήσεις του εντός της Κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης. Το απόγευμα της Κυριακής, το Μπαρμπαρός καταγράφεται να «κόβει βόλτες» μέσα στο οικόπεδο «6», ενώ νωρίτερα βρισκόταν νότια με πορεία προς το οικόπεδο «7».

Διαβάστε επίσης: Σουλτς κατά Σόιμπλε: «Αυτός ευθύνεται για τη φτώχεια στην Ελλάδα»