Πολωνία: Παρέμβαση Πρόεδρου κατά της κυβέρνησης για τις αναταραχές (pics)

Βέτο σε τρία νομοσχέδια με τα οποία επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας ανακοίνωσε ότι θα θέσει ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, σε μία προσπάθεια περιοριστούν οι μαζικές διαδηλώσεις καθώς πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) ότι υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών.

«Αποφάσισα να αναπέμψω στη Σετζμ (Κάτω Βουλή), το οποίο σημαίνει πως θα θέσω βέτο στο νομοσχέδιο, για το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και για εκείνο για το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Ντούντα έπειτα από πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Ο νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης» στην κοινωνία. Αυτοί οι νόμοι πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτική δήλωσή του.

«Αυτό που είχαμε δεν ήταν μεταρρύθμιση αλλά σφετερισμός των δικαστηρίων. Συγχαίρω όλους τους Πολωνούς, αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, πραγματικά», είπε η Καταρζίνα Λουμπνάουερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος Nowoczesna.

Το πολωνικό ζλότι σημείωσε αμέσως άνοδο έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η απόφαση αυτή μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια κατάπληξη: Γεννήθηκε οροθετικό και απαλλάχτηκε από τον HIV στα 10 του έτη!

Μην χάσετε: Τρόμος σε ελβετική πόλη – Άντρας με αλυσοπρίονο τραυμάτισε πέντε 

Ακόμη: Αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν– Πάνω από 35 οι νεκροί