“Σπάνε τα τηλέφωνα” οι επενδυτές: Ρωτούν πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Μπορεί ο τίτλος να μοιάζει με τρολάρισμα, αλλά αυτό επισημαίνει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις επενδυτών και τραπεζιτών που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, αντλώντας χρήματα από τους ιδιώτες σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τον επίσημο τομέα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις επενδυτών και τραπεζιτών που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Ο ESM, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η χώρα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την λήξη της τριετούς εξορίας της από τις διεθνείς αγορές, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, λοιπόν, ένας εξ αυτών – το fund BlueBay Asset Management – δήλωσε πως ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχονται από τραπεζίτες γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.

“Κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβάναμε ένα τηλεφώνημα σε διάστημα εβδομάδων από τραπεζίτες, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα γύρω από αυτό το θέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Mark Dowding του BlueBay Asset Management, ενώ πρόσθεσε πως “Η αίσθηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει άμεσα. Θα περιμέναμε μάλιστα μια τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές”.

Ο Dowding δήλωσε επίσης πως το fund του έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα και πως θα αγόραζε επιπλέον ελληνικούς τίτλους αν η απόδοσή τους ήταν ελκυστική.

Ανάμεσα στους ξένους οίκους με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο κ. Τσακαλώτος τον προηγούμενο μήνα ήταν, σύμφωνα με το Reuters, το μεγαλύτερο fund ομολόγων του κόσμου, Pimco, και η αμερικανική Standish.

Η Pimco, με την οποία ήρθε σε επαφή το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως δεν έχει ληφθεί προς ώρας κάποια απόφαση για τον ακριβή χρόνο επιστροφής στις αγορές.

Έξοδος σε 1-2 εβδομάδες ή μετά τις γερμανικές εκλογές

Τραπεζίτης που συμβουλεύει την Ελλάδα όσον αφορά την επιστροφή της στις αγορές δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters: “Η Ελλάδα παρακολουθεί την αγορά και προσπαθεί να κάνει κάτι αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου δεν θα απέκλεια μια τέτοια κίνηση τις επόμενες μια – δύο εβδομάδες”.

“Πιστεύω ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά πλέον από την τρόικα για χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο μια πολιτική δήλωση, οδηγούνται κυρίως απολιτικά στο να κάνουν μια κίνηση”, σημείωσε ο τραπεζίτης.

Ένας άλλος τραπεζίτης δήλωσε πως η έξοδος στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανή, ωστόσο μπορεί να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει να αντλήσει μέχρι και 3 δισ. Ευρώ από την δημοπρασία ομολόγων.

Σημειώνεται πως ελληνικές πηγές δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα στο Reuters πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων όταν η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρήσει στο 5%, επίπεδα τα οποία προσεγγίζει ήδη η χώρα.

Πηγή: Capital

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αιματοκύλισμα» στις συντάξεις – Μειώσεις έως 25% σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Deutsche Welle για Ελλάδα – Χρέος και ποσοτική χαλάρωση μετά τις γερμανικές εκλογές

Έμμεση κατάργηση των Capital Control τις επόμενες ημέρες – Διπλασιάζεται το όριο ανάληψης