“Σφαλιάρα” Ισραήλ σε Ερντογάν: “Είσαι υποκριτής – Πέρασε ανεπιστρεπτί η Οθωμανική αυτοκρατορία”

«Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δική τους χώρα δεν θα πρέπει να κάνουν κηρύγματα στην μόνη πραγματική δημοκρατία της περιοχής».

Με αυτή τη σκληρή απάντηση αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στις δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -μετά την αποτυχημένη μεσολάβησή του στην υπόθεση του Κατάρ- στράφηκε τώρα προς τα Ιεροσόλυμα θέλοντας να το παίξει αφεντικό της περιοχής και στα θέματα θρησκείας.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαπέλυσε επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον «υποκριτή», μετά και την καταδίκη της χώρας του από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σχετικά με τις ταραχές που εκτυλίχθησαν στα Ιεροσόλυμα.

Επικαλούμενος επίσης την Τουρκική εισβολή του 1974 και κατοχή κυπριακών εδαφών, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τονίζει πως «ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ».

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι “θα έχει ενδιαφέρον (να δούμε) τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους Κούρδους και στους κατοίκους της Βορείου Κύπρου”.

Πέρασε ανεπιστρεπτί η Οθωμανική αυτοκρατορία

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του ισραηλινού ΥΠΕΞ απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε χθες έκκληση προς όλους τους μουσουλμάνους να επισκεφθούν το τέμενος Ακσά στα Ιεροσόλυμα, οι ημέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασαν ανεπιστρεπτί.

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εντελώς άτοπες, αβάσιμες και διαστρεβλωμένες», αναφέρει το ισραηλινό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η Ιερουσαλήμ. «Σε αντίθεση με το δικό σου παρελθόν, η Κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί το θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια, ας μην πετάνε πέτρες στους γείτονές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραηλινό ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμα πως ακολουθείται αυστηρά η πλήρης ελευθερία λατρείας για τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς «και θα συνεχίσει να το πράττει παρά την αβάσιμη συκοφαντία».

Τούρκος ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ να συνετιστεί

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Χουσείν Μουφτούογλου αναφέρεται ότι καταδικάζουν «τη γεμάτη αμετροέπεια ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ». «Στην Παλαιστίνη της οθωμανικής περιόδου, όλες οι διαφορετικές θρησκείες και δόγματα ζούσαν για αιώνες μέσα σε ειρηνικό περιβάλλον και ήταν ελεύθερες να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά ότι κατά την οθωμανική περίοδο ήταν εκείνοι που απολάμβαναν μία απαράμιλλη ανοχή και αναμέναμε τη δέουσα εκτίμηση. Όπως και σήμερα οι Εβραίοι στην Τουρκική Δημοκρατία απολαμβάνουν την προστασία του κράτους μας όσον αφορά τη διαφύλαξη της πίστη τους και την ελευθερία άσκησης της λατρείας τους», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ωφελεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στη λύση της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή». Αποτελεί ευθύνη του Ισραήλ να συμπεριφερθεί μία ώρα αρχύτερα με λογική, να αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς του Χαρέμ-ι-Σερίφ και να άρει όλα τα εμπόδια που αφορούν στην ελευθερία της λατρείας, καταλήγει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνοντας αφορμή από ένα νομοσχέδιο που προωθείται στην Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) επιτέθηκε κατά του Ισραήλ. Διαμήνυσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το πρωινό κάλεσμα των πιστών για προσευχή στην Ιερουσαλήμ». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ένα σχέδιο νόμου που θεσπίζει απαγόρευση του πρωινού καλέσματος για προσευχή στα τζαμιά της Ιερουσαλήμ είναι υπό ψήφιση στο ισραηλινό κοινοβούλιο», τονίζοντας πως «ακόμη και το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα είναι ντροπιαστικό» και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι αυτοί που ομιλούν για ελευθερία σκέψης και πίστης με κάθε ευκαιρία, πρακτικά εγκρίνουν αυτό το βήμα μένοντας σιωπηλοί είναι αξιοσημείωτο».

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «να επιβληθεί η σιωπή σ’ όσους προσεύχονται» στην Ιερουσαλήμ. Απευθυνόμενος προς το Ισραήλ το κάλεσε να απαντήσει: «Γιατί φοβάστε την ελευθερία της πίστης, εάν πιστεύετε στη δική σας θρησκεία, εάν πιστεύετε στη θρησκεία σας γιατί φοβάστε τον ήχο των δικών μας προσευχών;».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στην Κνέσετ θα απαγορεύεται το κάλεσμα των πιστών για προσευχή με μεγάφωνα στο διάστημα 11 μμ έως 7 πμ. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα πέντε καλέσματα για προσευχή θα σταματήσει.

Πηγή: mignatiou.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Ρωσίας – Φόβος της Αθήνας για τους S-400 του Ερντογάν (video)

ΗΠΑ «εναντίον» Ερντογάν για την Ελλάδα: Στέλνουν πολεμικά σκάφη στο Αιγαίο

Γερμανία: Σφοδρή επίθεση Σταινμάιερ κατά Ερντογάν