Την πρώτη πολιτική ήττα από τους δικού του…Ρεπουμπλικάνους υπέστη ο Τραμπ

Πολιτική ήττα υπέστη ο Ντόναλντ Τραμπ και αυτή από το ίδιο του το κόμμα, καθώς στην προσπάθειά του να καταργήσει και να αντικαταστήσει τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας του προκατόχου του, «Obamacare», βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερις αντάρτες Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Μάικ Λι και Τζέρι Μόραν, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ, το Twitter, ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του, αυξάνοντας σε τέσσερις τον συνολικό αριθμό των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Ραντ Πολ προηγήθηκαν εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο.

Κατά συνέπεια, η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου δεν έχει πλέον καμία προοπτική έγκρισής της από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας. Η κατάργηση και η αντικατάσταση του Obamacare αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, αλλά και πολιτική υπόσχεση των Ρεπουμπλικάνων από το 2010.

Όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αρνητική εξέλιξη της μη ψήφισης του νομοσχεδίου αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ που προσπάθησε απεγνωσμένα να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου ν’ αντιστραφεί το κλίμα κοινοβουλευτικής στασιμότητας που χαρακτηρίζει το νομοθετικό της έργο.

Τώρα ο Λευκός Οίκος και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία σοβαρή πρόκληση για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, καθώς καλούνται να επιλέξουν μία διαφορετική πορεία ή να εγκαταλείψουν συνολικά τον τομέα της υγείας, προωθώντας άλλες νομοθετικές προτεραιότητες, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απώλεια πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θ’ ακολουθήσουν!».

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για την βελτίωσή του.

Διαβάστε επίσης: Ντουτέρτε κατά Τζιχαντιστών – Ζήτησε παράταση εφαρμογής του στρατιωτικού νόμου στο Μιντανάο