Προς δικτατορία οδεύει η Τουρκία: Ο Ερντογάν έδωσε υπερεξουσίες στη ΜΙΤ

Ερντογάν

Με δυο νέα διατάγματα που δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Ερντογάν ενισχύει υπέρμετρα τις εξουσίες της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας του και ουσιαστικά τις δικές του, προχωρά σε απολύσεις εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων και διατάσσεται το κλείσιμο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδων στο Ντιγιάρμπακιρ. 

Σύμφωνα με τα διατάγματα, θα απαιτείται η άδεια του προέδρου προκειμένου να διενεργείται έρευνα για τον επικεφαλής της MIT ή προκειμένου το πρόσωπο αυτό να καταθέτει ως μάρτυρας. Επιπλέον, ο πρόεδρος θα προΐσται της εθνικής μονάδας συντονισμού πληροφοριών.

Το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνα για βουλευτές που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν πριν ή μετά από εκλογές, σύμφωνα με ένα από τα διατάγματα.

Κλείνουν φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης

Εξάλλου, ένα από τα διατάγματα διατάσσει το κλείσιμο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδων, που εδρεύουν στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 130 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και περί τους 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι

Η Τουρκία έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 150.000 αξιωματούχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εκκαθαρίσεων που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ έχει προφυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων στρατιωτών, αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκκαθαρίσεις έχουν στόχο πρόσωπα τα οποία οι αρχές κατηγορούν ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Διαβάστε επίσης: Σε 5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο κληρονόμος της εταιρείας Samsung