Αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία»

Η ημερήσια «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που συμπλήρωσε τον Ιούλιο 106 χρόνια ζωής, διέκοψε προσωρινά την έκδοση της, με την προοπτική να επανέλθει στα περίπτερα την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς πνίγεται στα χρέη και στο προσωπικό της οφείλει δεδουλευμένα 13 μηνών.

Τελευταία ελπίδα για να αποφύγει την πτώχευση είναι η υπαγωγή της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα και η εφαρμογή σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης. Όμως οι πιθανότητες είναι μηδαμινές.

Σχέδιο διάσωσης δεν υπάρχει, υποψήφιος επενδυτής-διασώστης δεν έχει βρεθεί. Η εταιρεία που εκδίδει την «Μακεδονία» («Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ») βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και για να σωθεί δεν αρκεί ένα κούρεμα χρεών, καθώς παραμένει ζημιογόνος λόγω χαμηλής κυκλοφορίας της εφημερίδας και περιορισμένων διαφημιστικών εσόδων.

Οι πιστωτές της είναι δύσκολο να συναινέσουν σε σχέδιο διάσωσης και το δικαστήριο είναι μάλλον απίθανο να το εγκρίνει, καθώς η εκδότρια εταιρεία βαρύνεται:

Το 2013, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε πάρει  κρατική επιχορήγηση 10,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκδοτική δραστηριότητα. Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία εντάχθηκε στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εξασφάλισε προστασία από τους πιστωτές, αλλά και πάλι εξυγίανση δεν έγινε.

Τώρα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί σχέδιο διάσωσης, πρέπει ο ιδιοκτήτης ή κάποιος στρατηγικός επενδυτής να εισφέρει σημαντικό ποσό στην εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο των εκδοτών ο Φώτης Μπόμπολας για το πρακτορείο Ευρώπη