Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τις δύο σχετικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί προ δεκαημέρου διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος.
Παράλληλα με την ανακοίνωση διεξαγωγής διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα που θέλει να εξερευνήσει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil σε Ιόνιο-Κρήτη, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε και στην ανακοίνωση για αντίστοιχο διαγωνισμό για την περίπτωση της Energean σε περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με το energypress. Η προκήρυξη τυπώθηκε ήδη σε ΦΕΚ.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.
Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices (PGS) το διάστημα 2012-2014.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.
Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουν εκδηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης (εμβαδού περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαστη) οι εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exporation and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».
Αντίστοιχα, για το θαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα, η «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Δείτε εδώ τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
Αφιέρωμα στο Oil & Gas Journal
Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Oil and Gas Journal φιλοξένησε αφιέρωμα στις ελληνικές προσπάθειες για έρευνες υδρογονανθράκων
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι σχετικές ενέργειες παρέμειναν στάσιμες από τη δεκαετία του 1990, όμως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών. Όπως τονίζεται, μέσα σε τρία χρόνια και με τη βοήθεια των νέων σεισμικών ερευνών, η χώρα μας θα διαθέτει αρκετά δεδομένα για να προχωρήσει με ένα νέο γύρο αδειοδότησης για τα βαθιά νερά.
Όπως δήλωσε στο περιοδικό ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, «σύντομα, περίπου το 70% της θαλάσσιας επιφάνειας νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο θα τελεί υπό αδειοδότηση, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 7% έξι μήνες πριν». Ο κ. Μπασιάς πρόσθεσε ότι ως τις αρχές του 2018 όλες οι πιστοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εταιρείες θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους ως το 2020-21.
Χαμηλό το γεωπολιτικό κόστος
Την ίδια στιγμή, το OGJ επικεντρώνεται στο χαμηλό γεωπολιτικό κίνδυνο που συνεπάγονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές σημαίνουν ότι είναι φθηνότερος και ο εξοπλισμός, οπότε έχουν και μια θετική πλευρά.
Ειδική αναφορά γίνεται για την περίπτωση του Κατόκολου και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean. Ο προγραμματισμός θέλει την πρώτη παραγωγή να ξεκινά το 2020.
Θετικές ενδείξεις στην Κρήτη
Όσον αφορά το Ιόνιο και την περιοχή της Κρήτης, τονίζεται ότι πρόκειται για ανεξερεύνητες περιοχές που θα επιχειρήσει να “ξεκλειδώσει” η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil βάσει της πρωτοβουλίας τους που οδήγησε στο σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος τρέχει σήμερα. Οι συντάκτες κάνουν αναφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα οποία χαρακτηρίζονται ως θετικά για την ύπαρξη κοιτασμάτων.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, “η ύπαρξη δύο πετρελαϊκών συστημάτων στην περιοχή μαζί με την ανακάλυψη του Ζορ άλλαξε την επικρατούσα άποψη για τα βαθιά νερά στον ελληνικό χώρο”. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές στο βάθος του νερού, γεγονός που παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις. Σχετικά με την Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή “υψηλού ρίκου και υψηλών απολαβών”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«ΝΑΥΤΕΧ» για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε η Κύπρος
«Είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου» εκτιμάει ο Γιούνκερ
Στρατηγός Παραγιουδάκης: Αν πέσει η Κύπρος κινδυνεύει και η Ελλάδα (vid)