Αύριο οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι βάσεις θα αναρτηθούν και ηλεκτρονικά στην σελίδα results.it.minedu.gov.gr, καθώς και στα σχολεία.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους, αφού πληκτρολογήσουν:

• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Βουτιά στις βάσεις επιβεβαιώνουν τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές με τα μεγάλα θύματα να είναι οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Αντίθετα, αλώβητες βγήκαν οι Ιατρικές, για τις οποίες θα γίνει μάχη για μια θέση στο αμφιθέατρο καθώς αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και οι Νομικές πολύ πιθανόν να καταγράψουν άνοδο.

 

 

Επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για την ανάρτηση των βάσεων αναμένονται  σήμερα, Τετάρτη, πιθανότατα τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ η επίσπευση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε να ανακοινωθούν οι βάσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όλοι οι υποψήφιοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι μαθητές της Χίου θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 1, της Λέσβου με συντελεστή 1,2, ενώ οι υποψήφιοι από το ερειπωμένο χωριό της Βρίσας με συντελεστή 1,4.

Τα μόρια μετά τον πολλαπλασιασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές υπολογίζονται μόνο για τις επιπλέον θέσεις.
Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων

Το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων διευκρινίζει πως «η προσαύξηση των μορίων των υποψηφίων ανά περιοχή είναι ανάλογη των ημερών εξέτασης που χάθηκαν κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις και της ταλαιπωρίας στην οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι, πράγμα απολύτως δίκαιο».

Διαβάστε επίσης: Κρέμασε 1000 ευρώ σε κλαρίνο για μια παραγγελιά! (video)