Βενεζουέλα: Ένστολοι οργάνωσαν εξέγερση στην Βαλένσια – Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα (video)

Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν καταστείλει μια στρατιωτική εξέγερση κοντά στην κεντρική πόλη της Βαλένθια, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης την Κυριακή.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο, ανέφερε “τρομοκρατική επίθεση.” Μία μάρτυρας στην Βαλένσια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Καράκας, είπε ότι άκουγε πυροβολισμούς στην διάρκεια της νύχτας.
Αργότερα, ο Καμπέλο ανέφερε ότι η κατάσταση στην Βαλένσια έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ένας μάρτυρας στην περιοχή μιας στρατιωτικής βάσης στην πόλη Naguanagua ανέφερε πυροβολισμούς πριν από την αυγή, αλλά ο Καμπέλο είπε ότι η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στην Βενεζουέλα, δείχνει μία ομάδα αντρών με στρατιωτικές στολές να δηλώνουν ότι οργανώνουν εξέγερση στην πόλη Βαλένσια, προκειμένου να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στην χώρα.

Στο βίντεο, ένας άνθρωπος, πρώην κυβερνήτης της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε: “Απαιτούμε τον άμεσο σχηματισμό μιας κυβέρνησης μετάβασης”. Περιβαλλόταν από περίπου δώδεκα άνδρες με στρατιωτικές στολές.

“Αυτό δεν είναι πραξικόπημα”, είπε. “Πρόκειται για μια πολιτική και στρατιωτική δράση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Αλλά περισσότερο από αυτό, είναι να σώσουμε τη χώρα από την πλήρη καταστροφή”.

Το “ξήλωμα” της εισαγγελέως

Ήταν ζήτημα χρόνου να «ξηλωθεί» από τον Μαδούρο η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, ένα πρόσωπο πιστό στον Τσάβες, αλλά με ισχυρές επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα.

Την απόφαση δεν έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, αλλά η πανίσχυρη Συντακτική Συνέλευση των 545 μελών: Η Λουίσα Ντίας παύθηκε (μετά από 10 χρόνια) και στη θέση της προτείνεται ένα ακόμα πιστό στέλεχος της κυβέρνησης.

Η απόφαση για την απομάκρυνσή της είναι και ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη που ήταν πιστά στον Τσάβες, αλλά ασκούν πλέον κριτική στον Μαδούρο: όποιος διαφωνεί, θα απομακρύνεται.

Παράλληλα, της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η Ντίας ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, προειδοποιώντας εκ νέου ότι η Βενεζουέλα οδεύει σε δικτατορία.

Η Ντίας είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις εκλογές με τις οποίες καταργήθηκε ουσιαστικά η εκλεγμένη το 2015 Βουλή της χώρας, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί έρευνά σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Η Κολομβία και το Μεξικό καταδίκασαν την απόφαση του Καράκας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαρακτήρισε το ξήλωμα της Γενικής Εισαγγελέως ως την «πρώτη δικτατορική πράξη» της Συντακτικής Συνέλευσης.

Δύο χώρες που κάποτε διατηρούσαν στενότατους δεσμούς με τη Βενεζουέλα -η Αργεντινή και η Βραζιλία- είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης σκληρής στάσης έναντι του Καράκας.

Η προεδρεύουσα στην Mercosur Βραζιλία εισηγήθηκε -και έγινε δεκτό- να αποβληθεί η Βενεζουέλα οριστικά από τον Οργανισμό.

Πίσω στο Καράκας, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, επιστρέφει σπίτι του. Ο Λόπες είχε καταδικαστεί για τις διαδηλώσεις του 2014 σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το βράδυ του Σαββάτου από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. “Τον μετέφεραν στο σπίτι”, έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Μετά από μεσολάβηση του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, συμφωνήσει να εκτίσει την ποινή του με τη μορφή του περιορισμού κατ’ οίκον. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τη Συντακτική Συνέλευση, συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία ότι επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Τελικά, τον επέστρεψαν σπίτι του.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου έπειτα από τρία χρόνια και πέντε μήνες, για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας.

Διαβάστε επίσης: Η Νταϊάνα έπιασε τον Κάρολο να κάνει τηλεφωνικό σεξ με την Καμίλα στην τουαλέτα!