Δεν ξανάγινε… Ακύρωσαν δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ – Για να μην απαντήσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρενέβησαν ακυρώνοντας τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι θα απαντήσει με «φωτιά και οργή» εάν η Βόρεια Κορέα προβεί σε επιπλέον απειλές κατά των ΗΠΑ ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Τα σχόλια ήταν «όλα (έμπνευσης) του Τραμπ» επισήμανε άλλος ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος όπως και ο πρώτος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει: «Η Βόρεια Κορέα καλύτερα να μην διατυπώνει άλλες απειλές εναντίον των ΗΠΑ. Θα έρθουν αντιμέτωποι με την φωτιά και την οργή, σε βαθμό τέτοιο που ο πλανήτης δεν έχει ξαναδεί».

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με το ζήτημα της Βόρειας Κορέας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ ήταν απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα».

«Δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις σχετικά με την κλιμάκωση της ρητορικής ως απάντηση στις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ (Γιονγκ Ουν) ή σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κάτι τέτοιου» εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Εντούτοις είναι σημαντικό για τους Βορειοκορεάτες να κατανοήσουν ότι η στρατηγική υπομονή αυτής της χώρας έχει εξαντληθεί σε αντίθεση με την αποφασιστικότητά μας να προασπιστούμε τους συμμάχους μας, κάνοντας ό,τι χρειαστεί».

Εξάλλου, άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επισήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «πυρός και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθούν από το πλευρό της Ουάσιγκτον οι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα όπως επίσης και οι αντίπαλοί της, η Κίνα και η Ρωσία, από τις οποίες οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στην άσκηση πίεσης προς τον Κιμ να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Επιβολή κυρώσεων στον αδερφό του Τσάβες και σε 8 αξιωματούχους της Βενεζουέλας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία – 35 στο σύνολο

ΑΚΟΜΑ: Ενέδρα σε μαφιόζους στην Απουλία της Ιταλία – Τέσσερις νεκροί