Πύρινη Λαίλαπα τα Κύθηρα για τρίτη συνεχή μέρα – Στάχτη και τέφρα το 1/3 του νησιού! (pics & video)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κατακαίγοντας το νησί. Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη ολόκληρη τη νύχτα στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα χωρίς ισχυρό αποτέλεσμα. Ενισχύονται από ολόκληρη την χώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την σταματήσουν την πλήρη καταστροφή ολόκληρου του νησιού!

Ήδη, έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Όμως, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Στα Κύθηρα επιχειρούν για την κατάσβεση 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο, τρία ελικόπτερα και 1 καναντέρ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική το μεσημέρι θα φτάσουν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις. Οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες.

Νωρίς το πρωί της Κυριακή έφτασε άλλο ένα πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων από τη Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει τους 57 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στο νησί καθώς και 8 υδροφόρες της πυροσβεστικής που ήρθαν να προστεθούν στα βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και τα χωματουργικά μηχανήματα που είναι ήδη εκεί.

Ο δήμαρχος Κυθήρων- Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής εκτίμησε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση σε αρκετά μέτωπα, προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των ανέμων.

Παράλληλα, ζήτησε να μην επαναληφθεί ότι έγινε χθες, όταν αποχώρησαν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής, κάτι που είχε ως συνέπεια, όπως είπε, να καεί το 1/3 του νησιού.

«Έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους», ανέφερε ο κ. Χαρχαλάκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και τόνισε ότι από τη Δευτέρα η πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα χρειαστεί το νησί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Το άσχημο για το νησί είναι ότι και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι, καθιστώντας το έργο των πυροσβεστών αρκετά δύσκολο να ελέγξουν τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: «Επίγεια κόλαση» τα Κύθηρα : Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Εκκενώνεται και τρίτος οικισμός! (pics & video)