Σοκαριστικό: Τέρμα το επίδομα του ΟΓΑ για ανασφάλιστους υπερήλικες!

Χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες με πενιχρά εισοδήματα χάνουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, που φτάνει έως 360 ευρώ τον μήνα, λόγω τεκμηρίων διαβίωσης.

Στα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος υπολογίζονται και τα τεκμήρια διαβίωσης με αποτέλεσμα χιλιάδες ανασφάλιστοι άνω των 67 ετών να μην μπορούν να πάρουν τα 360 ευρώ, στην περίπτωση που το φορολογητέο τους εισόδημα προκύπτει μεγαλύτερο λόγω τεκμηρίων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται η εξαίρεση των τεκμηρίων από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος των 360 ευρώ.

Η μη εξαίρεση των τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως φορολογητέο εισόδημα όχι το πραγματικά δηλούμενο εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα που βγάζουν τα τεκμήρια με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης των προσώπων αυτών.

Ο κόφτης των κρυφών τεκμηρίων ενεργοποιείται αυτόματα από τον ΟΓΑ όχι με βάση το τι δηλώνουν όσοι ζητούν να λάβουν την παροχή των 360 ευρώ, αλλά με βάση την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος στην οποία απεικονίζεται και το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το όριο των 4.320 ευρώ που έχει τεθεί από το νόμο για τη λήψη του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον ΟΓΑ, τότε αυτομάτως οι αιτήσεις απορρίπτονται, ακόμη και αν τα πρόσωπα που είναι ανασφάλιστα και έχουν κλείσει τα 67 έχουν μηδενικό εισόδημα.

Σημειώνεται πως η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, δηλαδή το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που θεωρεί η εφορία ως δαπάνη διαβίωσης, ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

 

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο: Πανικός στο Μετρό του Αιγάλεω για ύπαρξη βόμβας – Κινητοποίηση αστυνομίας