Σοκ στη Γερμανία: Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις

Ένα μήνα πριν οι Γερμανοί πάνε στις κάλπες το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εμφανίζει άνοδο στα ποσοστά του κατά δύο μονάδες φθάνοντας το 10%, και αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, τότε η AfD θα αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη στη χώρα!

Στην ίδια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap για λογαριασμό του πρώτου κρατικού δικτύου ARD οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 38% έναντι της σφυγμομέτρησης της 9ης Αυγούστου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς χάνουν δύο ποσοστιαίες μονάδες (22%), συνεχίζοντας την πτωτική τάση που καταγράφηκε από τα τέλη Ιουλίου.

Οι επιθυμητοί κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών Φιλελεύθεροι κερδίζουν μία μονάδα φθάνοντας στο 9%, που εξασφαλίζει και το Αριστερό κόμμα “Die Linke”, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στο 8%.

Οι απόψεις των ψηφοφόρων για τις κατεπείγουσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει ποικίλλουν. Το 12% θεωρεί ότι σημαντικότερο ζήτημα είναι η αποσαφήνιση θεμάτων που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, το καθεστώς ασύλου και την κατάρτιση νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Το 9% πιστεύει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών επιβάλλοντας φόρο στους πρώτους και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές αδικές και την φτώχεια.

Ενώ για το 7% ζήτημα ύψιστης σπουδαιότητας είναι η εσωτερική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και της εγκληματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Καναδάς: Σε επίσημα έγγραφα θα αναγνωρίζεται το «τρίτο» ουδέτερο φύλο!