Τι προβλέπεται – Νέες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους Ελεύθερους Επαγγελματίες

Ρυθμίσεις

Σανίδα σωτηρίας για τον… προϋπολογισμό, που τον Ιούλιο έκανε «τρύπα» 586 εκατ. ευρώ αλλά και για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη στο δημόσιο είναι στα σκαριά.

Θα επωφεληθούν όσοι έχουν μείνει εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού και θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Το σχέδιο για τη ρύθμιση έως 120 δόσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όταν η ρύθμιση θα είναι έτοιμη, θα ελεγχθεί από τους δανειστές.

Ποιους αφορά η ρύθμιση έως 120 δόσεις
Η νέα ρύθμιση θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα, που έχουν χρωστούν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Τα βασικά σημεία
Η ρύθμιση αναμένεται πως θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για χρέη έως 3.000€, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ’ ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Πως και πότε
Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Κατά πάσα πιθανότητα οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στην εφορία τους ή στον ΕΦΚΑ.

Ασπίδα για τις κατασχέσεις
Η ένταξη στη νέα αυτή ρύθμιση θα δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι των κατασχέσεων.

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί, θα προβλέπει πως από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης των οφειλών θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, αλλά και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, κατά του οφειλέτη.

Πηγή: Τα Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη στην παραοικονομία η Ελλάδα – Στο 1/5 του ΑΕΠ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πασπαρτού για το ΚΕΑΟ – Θα «ψάχνει» σε τράπεζες, χρηματιστηριακές και υποθηκοφυλακεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή στις συντάξεις – Τι αλλάζει στις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων