Τόσκας: Είναι η ώρα των πράξεων και όχι των ύβρεων

Είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά την ευρεία σύσκεψη στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στον κύκλο της υστερίας και των απαξιωτικών-υβριστικών εκφράσεων που χρησιμοποιούν κάποια κόμματα, διότι δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα να μιλάμε έτσι. Είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της φυσικής καταστροφής, χωρίς να σκεφτόμαστε κόπους και οικονομικό κόστος για τη χρησιμοποίηση των μέσων. Προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων, προσπαθούμε να δούμε και τα σφάλματά μας είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουμε και από τον οποίο παίρνουμε κατευθύνσεις» ενώ υπογράμμισε τη συντονισμένη προσπάθεια των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Η προσπάθεια γίνεται με συντονισμό είπε ο κ. Τόσκας ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέχουν τα μέσα τους, ενώ ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που προσπάθησε από χθες με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τεράστιο κόπο να μειώσει και να ελέγξει τη φωτιά (στην Αττική). Απευθυνόμενος δε στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε: Είμαι εδώ μαζί σας από χθες, βλέπω με πόση προσπάθεια ενεργείτε και έχετε φέρει σε ελέγξιμη κατάσταση την πυρκαγιά, που άλλες χρονιές, είχε κάψει περίπου 150 χιλ στρέμματα το 2009, και είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: Παρά τα όσα λέγονται, το ΠΣ με τα δικά του και τα μισθωμένα μέσα ενήργησαν μέσα σε 20 λεπτά, χρόνος απόλυτα αποδεκτός. Μίλησε μάλιστα για την ιδιαιτέρως κοπιαστική μάχη που δίδεται από τα ίδια σχεδόν άτομα.

Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν χθες 91 πυρκαγιές και σήμερα άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον Κάλαμο: Δραματική η κατάσταση

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών να καεί η χώρα

Νέες φωτιές στον Μαραθώνα: Προβληματισμός στις Αρχές

Μεγάλη καταστροφή σε Κάλαμο, Καπανδρίτη, Γραμματικό: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Σκουρλέτης: Επιχειρούμε με ό,τι διαθέσιμα μέσα έχουμε

Κοντονής: «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» οι φωτιές στη Ζάκυνθο