Ο καύσωνας “Εωσφόρος” κατακαίει 11 χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης! (pics)

Σαρώνει στο πέρασμά του, τη νότια και κεντρική Ευρώπη, το κύμα καύσωνα με την ονομασία “Εωσφόρος”, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οι αρχές 11 χωρών εξέδωσαν προειδοποιήσεις καλώντας ντόπιους και τουρίστες να αποφεύγουν τον ήλιο, να κουβαλούν μαζί τους νερό και να προτιμούν τους κλιματιζόμενους χώρους.

Στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 15% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κρουσμάτων θερμοπληξίας από το κύμα του καύσωνα, που οι ντόπιοι βάφτισαν “Lucifer” («Εωσφόρο»). Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η MeteoAlarm εξέδωσε προειδοποιήσεις για «επικίνδυνες» συνθήκες σε 11 χώρες, από την Ισπανία την Ιταλία και την Κροατία μέχρι την Πολωνία κι από την Ελβετία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία μέχρι τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

Με το θερμόμετρο να δείχνει γύρω στους 40 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας 26 πόλεις τέθηκαν σε συναγερμό.

Θερμοκρασίες ρεκόρ γύρω στους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σήμερα στη Σεβίλη της Ισπανίας, τη Σαρδηνία και τη Νόβσκα της Κροατίας, ενώ στη Φλωρεντία λόγω της υγρασίας η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι δέκα βαθμούς υψηλότερη της πραγματικής, δηλαδή στους 50 βαθμούς!

Στη Ρουμανία οι αρχές σήμαναν «κόκκινο συναγερμό» μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για θερμοκρασίες έως και 42C στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Καύσωνας επικρατεί και στην Κροατία. Προ ημερών, μάλιστα, στο αεροδρόμιο του Σπλιτ ο υδράργυρος έδειξε 42,3C πολύ κοντά στο πανεθνικό ρεκόρ όλων των εποχών των 42,8 βαθμών που καταγράφηκε το 1981.

Λόγω της μεγάλης υγρασίας και των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι αρκετά υψηλότερη της πραγματικής στις παραλίες της Μεσογείου.

Σε πόλεις σ’ όλη τη νότια Ευρώπη, τουρίστες και ντόπιοι προσπαθούν να δροσιστούν σε δημόσια συντριβάνια και περπατούν στους δρόμους κρατώντας ομπρέλες για να προστατευθούν από τον καυτό ήλιο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε και πολλές πυρκαϊές στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία αυτή την εβδομάδα.

Στο Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας μια 79χρονη απανθρακώθηκε σε χωράφι κοντά στο σπίτι της, ενώ λόγω των πυρκαϊών έκλεισε ένας αυτοκινητόδρομος κοντά στο Γκροσέτο της Τοσκάνης.

Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί λόγω της ξηρασίας οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σοδειές αναμένεται να είναι φέτος μικρότερες κατά 50% στους φημισμένους ελαιώνες της περιοχής, ενώ λόγω έλλειψης νερού έχει μειωθεί και η παραγωγή πρόβειου γάλακτος, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή του φημισμένου τυριού πεκορίνο.

Στο μεταξύ οι αλβανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 20 πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε ορεινή περιοχή κοντά στην Αυλώνα στα νοτιοδυτικά.

Διαβάστε επίσης: Η ανθρωπότητα ζει με πλέον με «πίστωση» από τον πλανήτη