Επιδρομή Ισπανών στην Καταλονία: Κλείνουν εκλογικά κέντρα και κατάσχουν κάλπες

Πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή του εξαγγελθέντος από την καταλανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, την 1η Οκτωβρίου, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας επιταχύνει τις κινήσεις της για την αποτροπή του.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Καταλονίας διατάσσει χθες την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.

Από την πλευρά της, η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra αναμένεται να κοινοποιήσει σήμερα στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής, η οποία μπορεί να εκτραχηλισθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα στην δημόσια τάξη.

Η διαταγή που διακοινώθηκε χθες στον επικεφαλής των Mossos Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο από τον Ανώτατο Εισαγγελέα της Καταλονίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, τονίζει πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου,  “απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας να κατασχέσουν ο,τιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως προστίθεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει.

Καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Διχασμός στο Twitter – Οι περισσότεροι… χαρακτήρες φέρνουν τα πάνω κάτω!