Πρόκληση: “Χαρίζουν” πανάκριβο και περιζήτητο μεταπτυχιακό σε 2 παιδιά καθηγητών!

Κρατεί ακόμα η οικογενειοκρατία και η “κάστα” των καθηγητών στα πανεπιστήμια, μετατρέποντάς τα σε προσωπικά φέουδα… Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση  της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να φοιτήσουν χωρίς δίδακτρα σε περιζήτητο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιδρύματος δυο παιδιά καθηγητών του ιδίου πανεπιστημίου και όχι παιδιά από φτωχές οικογένειες!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, καθηγήτρια του πανεπιστημίου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφίσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, του οποίου τα δίδακτρα αγγίζουν τις 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018», το οποίο δίνει επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής, ενώ εγγράφονται και σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι τρία εξάμηνα σπουδών και οι αιτήσεις συνήθως φθάνουν και τις 1.000, ενώ οι θέσεις είναι μόνο 35 με 40.

Μάλιστα, το επιχείρημα που προέταξαν καθηγητές που υποστήριξαν το αίτημα ήταν ότι η ζωή στη Κοζάνη και τη Φλώρινα είναι ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών πρέπει να βοηθηθούν, αν και οι μισθοί των πανεπιστημιακών καθηγητών μπορεί να φτάσουν και τα 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Κατά πλειοψηφία η απόφαση

Στην επίμαχη συνεδρίαση της Συγκλήτου ήταν παρόντα τα έξι από τα οκτώ μέλη της και η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-2, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από δύο καθηγητές.

Την πρόταση, μεταξύ των άλλων, υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ενώ την καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών Ιφιγένεια Βαμβακίδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση της πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε η αντιπρύτανης αρμόδια των φοιτητικών θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου μεταπτυχιακού και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών, Αναστασία Αλευριάδου.

Οι δύο καθηγητές που καταψήφισαν, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», η μεν κ. Βαμβακίδου τόνισε ότι «υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση» και ότι «εάν είναι να τροποποιήσουμε τον νόμο για τα μεταπτυχιακά, κάτι που είναι βέβαια παράνομο και με βρίσκει τελείως αντίθετη, θα περίμενα να το ακούσω για το παιδί ενός αγρότη ή κάποιου που έχει οικονομικό πρόβλημα», ενώ ο κ. Θεοδουλίδης σημείωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου.

Μάλιστα σε δημόσια επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος σημειώνει ότι «η απόφαση που πάρθηκε μετά από “καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική” έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».

Αντιδράσεις

Με ανοικτή επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγητής Χαράλαμπος Λεμονίδης, δηλώνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια», επισημαίνει ότι «οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται» και καταλήγει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ό,τι θέλουν». Επιτίθεται στον πρύτανη και την ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» δίνει επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του στις δομές της Ειδικής Αγωγής και προειδοποιεί ότι «δεν θα αφήσουμε το πανεπιστήμιο να αποτελέσει θύμα οικογενειοκρατικών αντιλήψεων, ευνοιοκρατίας και εν τέλει μια κλειστή ομάδα αναπαραγωγής αναχρονιστικών πρακτικών».

Δηλώνουν ότι η απόφαση ενισχύει την κοινωνική αδικία και εκπαιδευτική ανισότητα και απαιτούν «την άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης της Συγκλήτου».

Διαβάστε επίσης: Ανεκδιήγητος ληστής στα Χανιά: Έκλεψε με πλαστική σακούλα στο κεφάλι (video)