Άγρια σύγκρουση Αχτσιόγλου με Γεωργιάδη για την αδήλωτη εργασία

Άναψαν τα αίματα ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία.

Ο βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στην υπουργό για τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε υπάλληλος θα μπορεί να διεκδικήσει την προσωπική περιουσία του εργοδότη σε περίπτωση που η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει τα δεδουλευμένα, ενώ ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αδήλωτη εργασία ως «αέρα κοπανιστό» που στοχεύει στην «βάρβαρη εξαπάτηση» των εργαζομένων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης είπε πως «από λόγια είστε πρώτοι αλλά από αποτελέσματα είστε χάλια» υποστηρίζοντας πως η αδήλωτη εργασία από το 13% που ήταν το 2013, εκτοξεύτηκε στο 40% σήμερα.

«Λέτε ότι θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας για 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους όρους και τα κριτήρια με τα οποία θα το χορηγείτε για να δούμε αν θα γίνει καταστρατήγηση και κατασπατάληση πόρων.

Πως θα αποτρέψετε για παράδειγμα έναν επιχειρηματία που θα συνεννοηθεί με 10 εργαζόμενους να δηλώσουν ότι δεν πληρώνονται ώστε να παίρνουν το επίδομα και να συμπληρώνουν το μισθό τους με «μαύρα»;» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει:

«πανηγυρίζατε ότι μπορούν οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά να διεκδικήσουν δεδουλευμένα. Στον χώρο της εργοδοσίας όμως κανείς δεν συγκινήθηκε. Διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα κανονικά ο εργαζόμενος μπορούσε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα με την περιουσία του εργοδότη. Με αυτό που φέρνετε το μόνο που προκαλείτε είναι επιπρόσθετες νομικές πράξεις. Θα σας λατρέψουν μόνο οι δικηγόροι».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο κ. Ε. Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για να προσθέσει «Στην 3η αξιολόγηση υπάρχει και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου – το γνωστό  50+1 –  και η ΝΔ σας είπε ότι θα το ψηφίσει.

Γιατί δεν φέρατε το συνδικαλιστικό σήμερα μιας και θέλετε να τελειώσει άμεσα η αξιολόγηση; Μήπως για να μην χαλάσετε την φιέστα της ΔΕΘ; Αφού θα τα ψηφίσετε όλα. Θα το ψηφίσει και ο κ. Θεωνάς που είναι συνδικαλιστής για να μην χάσει την καρέκλα.  Η διαφορά βέβαια είναι ότι εμείς θα ψηφίσουμε κάτι που το υποστηρίζαμε πάντα ενώ εσείς άλλα λέγατε παλιά».

Απαντώντας η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η αδήλωτη εργασία το 2012 ήταν στο 36% για να ανέβει το καλοκαίρι του 2013 στο 40%. Παραδέχθηκε ωστόσο πως όταν παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ποσοστό μειώθηκε στο 20%.

«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την αδήλωτη εργασία στο 13%» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Αναφορικά δε με την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε απλήρωτους εργαζόμενους έσπευσε να διευκρινίσει πως «αυτή την στιγμή ο εργαζόμενος που απολύεται μένει άνεργος και για να πάρει το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη απόφαση που τον δικαιώνει. Αν το κάνει θα λάβει αναδρομικά το ποσό.

Με αυτό που φέρνουμε επισπεύδουμε την χορήγηση του επιδόματος. Αν δεν δικαιωθεί ο εργαζόμενος τότε θα κληθεί να επιστρέψει το επίδομα. Άρα δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις» και σημείωσε «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη εμείς βλέπουμε απλήρωτους εργαζόμενους».

Αντιδρώντας ωστόσο ο κ. Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως «αυτά που λέτε δεν ισχύουν. Όποιος έγραψε την ρύθμιση το έκανε στο γόνατο. Είναι αέρας κοπανιστός και αποτελεί βάρβαρη εξαπάτηση των εργαζομένων».

Διαβάστε επίσης: Πανικός στη Βουλή – Οργισμένες αντιδράσεις για το «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» του χρυσαυγίτη Λαγού (video)