Αναβλήθηκε εκ νέου η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό με κυβερνητική παρέμβαση!

Έπειτα από την επένδυση στις Σκουριές σειρά παίρνει αυτή στο Ελληνικό, για την οποία η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αναβλήθηκε εκ νέου, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΚΑΣ θα συζητούσε την κήρυξη ή μη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, με τον επενδυτή της Hellinikon Global να έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται «καθαρή λύση» στο ζήτημα.

Η άποψη των αρχαιολόγων πάντως δεν αποτελεί το μόνο ζήτημα που αφορά τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου καθώς σήμερα ήταν προγραμματισμένη να γίνει η συζήτηση της ένστασης επί του δασικού θέματος μετά την απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (η προστασία αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων).

Επίσης, επρόκειτο να συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και το ζήτημα της κήρυξης μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή έγινε κατόπιν παρέμβασης κυβερνητικού στελέχους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων διέψευσε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό τις πληροφορίες ότι η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του ΚΑΣ συνδέεται με τη δική τους θέση όσον αφορά την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η προηγούμενη συνεδρίαση είχε διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες και διακόπηκε ξημερώματα, αφού τα μέλη του ΚΑΣ δεν κατέληξαν σε απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών αναφέρουν πως η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση.

Και αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, γιατί οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η Καθημερινή αναφέρει ότι η νέα αναβολή της συνεδρίασης αποφασίστηκε ύστερα από παρέμβαση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το θέμα του συντονισμού των ενεργειών του Δημοσίου για το Ελληνικό.

Αν μεγάλο τμήμα του Ελληνικού κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος θα μπει «ταφόπλακα» στην επένδυση.

Ελληνικό… αξίας 8 δισ.

Μια επένδυση που κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι η επένδυση στο Ελληνικό είναι μνημονιακή υποχρέωση, καθώς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Το όλο θέμα προέκυψε το καλοκαίρι του 2016 όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έβαλαν θέμα αρχαιολογίας.

Παραμένει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ξανασυνεδριάσει το ΚΑΣ, αλλά αυτό θα σημαίνει πως δεν θα υπάρξει «καθαρή λύση» για το ζήτημα. Και αυτό μάλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα στην επένδυση.

Χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του ΚΑΣ, θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα ελέγξει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, να το εγκρίνει, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην Καθημερινή.

Το Ελληνικό… δάσος

Το θέμα του αν μέρος του παλιού αεροδρομίου είναι αρχαιολογικός χώρος ή όχι δεν είναι το μόνο που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό. Υπάρχει ακόμη ένα. Η συζήτηση για την ένσταση σχετικά με το αν το παλιό αεροδρόμιο είναι και δάσος.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του δασαρχείου Πειραιά, χαρακτηρίστηκε δασική μια μικρή αλλά σημαντική ένταση στο παλιό αεροδρόμιο.

Αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων, που όμως είναι κοντά στην παραλιακή, εκεί όπου βάσει σχεδιασμού θα κατασκευαστεί πολυώροφο κτίριο, όπου θα στεγάζεται και καζίνο.

Ένσταση στην απόφαση του δασαρχείου έχουν κάνει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η εταιρία Ελληνικό Α.Ε.

Διαβάστε επίσης: Γαβρόγλου για τους 106 φοιτητές που αντέγραφαν: «Θα τους ανάγκαζα να κάνουν μια ημερίδα!»