Βόρειο Ιράκ: Ψηφίζουν για ανεξαρτησία σήμερα οι Κούρδοι (pics)

Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το ερώτημα είναι σαφές: Επιθυμείτε να γίνουν ανεξάρτητο κράτος η περιοχή του Κουρδιστάν και τα εδάφη που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της περιφερειακής διοίκησης; Την απάντηση καλούνται να δώσουν 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κουρδικές επαρχίες του βορείου Ιράκ.

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του “ναι” για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το θεωρεί «κενό και άκυρο», ενώ υποστήριξε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που γίνεται σήμερα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι “θα προκαλέσει χάος στην περιοχή”, όπως επεσήμανε χθες, το γραφείο του Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: CNN: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Γερμανία ψήφισαν ακροδεξιά!