Γιούνκερ: Έρχεται «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ» και Ευρωυπουργός Οικονομικών- Βολές κατά Ερντογάν

Το όραμά του για την επόμενη μέρα τη ΕΕ καθώς και τις προτεραιότητες των επομένων δύο χρόνων της θητείας της Επιτροπής του παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά κατά τς Τουρκίας.

Φυσικά, από την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στην Τουρκία και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τον Ερντογάν να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί και να σταματήσει να βρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας.

Σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».

Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Παράλληλα, «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε τη δική του πρόταση, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών, η οποία όπως τόνισε βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και καταναλωτών και σεβασμός στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης.

Πρότεινε θέσπιση Αρχής Κοινωνικής προστασίας, μετεξέλιξη του ESM σε  Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο,  θέσπιση Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα προέδρου του eurogroup που θα λογοδοτεί στην Ευρωβουλή, όχι όμως και νέο ευρωκοινοβούλιο της ευρωζώνης.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη θέση ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέροντας σχετικά ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Άφησε ανοικτή την πόρτα της εισόδου και άλλων μελών στην ευρωζώνη, εφόσον  εκπληρούν τα κριτήριά της, ενώ παράλληλα πρότεινε η Ρουμανία, η Βουλγαρία και σε δεύτερο χρόνο η Κροατία να ενταχθούν στη συνθήκη του Σένγκεν.

Δεν έκλεισε την πόρτα της εισόδου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι πάντα θα υπάρχει το χέρι της Ευρώπης στραμμένο προς τον τουρκικό λαό, όχι όμως υπό τις σημερινές συνθήκες στην γειτονική χώρα.  Αναφέρθηκε μάλιστα και στη φυλάκιση δημοσιογράφων από την Κυβέρνηση της Τουρκίας.

Πρότεινε ενιαία Αμυντική Πολιτική της ΕΕ έως το 2025, με τη συναίνεση του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κομισιόν τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ έθεσε πέντε βασικούς άξονες.

-Την ενίσχυση του εμπορίου με εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος, των
δεδομένων και την ασφάλεια των τροφίμων

-την ενίσχυση της βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων νέων πολιτικών διαφάνειας
προς προστασία του καταναλωτή.

-τις πολιτικές προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο με λειτουργία μάλιστα
αντίστοιχης υπηρεσίας εντός της ΕΕ.

-την αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενίσχυση τόσο του πλαισίου υποδοχής
των μεταναστών που δικαιούνται παραμονής στην ΕΕ, όσο και αυτού των
επιστροφών.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση χωρών της Αφρικής προς ενίσχυση της απασχόλησης προκειμένου οι μετανάστες να έχουν εναλλακτική στη χώρα τους.

 

Θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά στις ξένες επενδύσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ, με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής… ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες», τόνισε. Ταυτόχρονα, δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν το Brexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο επικείμενο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν».

Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Για τα βέτο των χωρών-μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον.

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Νέα πολιτική της ΕΕ για την απέλαση των μεταναστών

Μία νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών πρόκειται να προτείνει η ΕΕ, στα τέλη του μήνα, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν. Διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

Απέδωσε τα εύσημα, δε, στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι διασώζει την τιμή της Ευρώπης και έκανε λόγο για επιμονή και γενναιοδωρία της γείτονος χώρας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.

Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Τις προτάσεις του για την ευρωζώνη παρουσιάζει στις 26 Σεπτεμβρίου ο Μακρόν