Δημοσκόπηση Die Welt – H Μέρκελ είναι ικανότερη σε όλα, πλην Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής πολιτικής 

Μέρκελ

Ικανότερη από τον ανθυποψήφιό της Μάρτιν Σουλτς να αντιμετωπίσει ακόμα και τα ευρωπαϊκά θέματα θεωρείται η νυν καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως λιγότερη ικανή από αυτόν σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου «Ν24» της εφημερίδας «Die Welt».

Ικανότερος και των δύο ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Cem Ozdemir σε θέματα περιβάλλοντος. Ούτε καν σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας δεν εμπιστεύονται πάντως οι ερωτηθέντες το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», το οποίο έπεται όλων.

Αναλυτικά τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν ως εξής:

Οικονομική πολιτική: Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί την κ. Merkel (CDU) ικανότερη να διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα από τον κ. Schulz (SPD), τον οποίο εμπιστεύεται το 31%. Τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP) Christian Lindner θεωρεί ικανότερο το 32%, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων (Die Gruenen) Cem Ozdemir το 17%, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο και μια εκ των δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Diwe Linke) Sahra Wagenknecht τo 12% και τέλος την Alice Weidel, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ακροδεξιού-λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) το 6%.

Ευρωπαϊκή πολιτική: To 59% θεωρεί ικανότερη να την ασκήσει την καγκελάριο Merkel, ενώ τον -επί χρόνια διατελέσαντα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Ευρωκοινοβούλιο και χρηματίσαντα πρόεδρό του- Μ. Schulz το 46%. Ακολουθούν ο Πράσινος κ. Ozdemir με 21%, ο Φιλελεύθερος κ. Lindner με 18%, η αριστερή κ. Wagenknecht με 12% και η «Εναλλακτική» κ. Weidel με 5%.

Προσφυγικό: Παρά την σφοδρή κριτική την οποία έχει δεχτεί πανταχόθεν η καγκελάριος Merkelστο θέμα αυτό, το 52% την θεωρεί ικανότερη να το χειριστεί, ενώ τον κ. Schulz το 35%, τον κ. Ozdemir το 28%, την κ. Wagenknecht 22%, τον κ. Lindner, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός νόμου για τον περιορισμό της μετανάστευσης και των προσφύγων, το 19%. Παραδόξως, το ακροδεξιό αλλά και ακραιφνώς αντιμεταναστευτικό AfD θεωρείται ικανό να το χειριστεί μόνο από το 11%, ποσοστό το οποίο είναι όμως και το μεγαλύτερο που λαμβάνει το κόμμα αυτό σε όλες τις κατηγορίες.

Κοινωνική Δικαιοσύνη: Είναι το κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλδημοκρατών και είναι το μοναδικό στο οποίο προηγείται ο κ. Schulz με 44%, έπεται η κ. Merkel με 40%. Την κ. Wagenknecht και τον κ. Ozdemir εμπιστεύεται το 29%, τον κ. Lindner το 17% και την κ. Βάιντελ το 9%.

Περιβαλλοντική πολιτική: Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες εμπιστεύεται τον Τζεμ Εζντεμιρ (49%), την καγκελάριο Μέρκελ το 39%, τον Schulz το 24%, την Wagenknecht το 16%, τον Lindner το 15% και την ακροδεξιά Weidel το 6%.

Εσωτερική ασφάλεια: Παρά το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) τάσσεται κατά της «πολιτογράφησης εγκληματιών» (σ.σ. ενν. προσφύγων /μεταναστών) και υπέρ της οπλοχρησίας, το κόμμα της κ. Weidel εμπιστεύεται για θέματα εσωτερικής ασφάλειας μόνο το 8% των ερωτηθέντων. Και στο θέμα αυτό η κ. Mέρκελ προηγείται με ποσοστό 53% , την εμπιστεύεται δηλαδή ένας στους δύο πολίτες, ακολουθούμενη από τον κ. Schulz με 38%, τον κ. Lindner με 28% , τον κ. Ozdemir με 26% και την κ. Wagenknecht με 13%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπληκτικό βίντεο: Εξολόθρευση σκοπευτή του ISIS από drone της RAF

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο σεισμός στο Μεξικό μετατρέπει ποτάμι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα

ΑΚΟΜΑ: 58 οι νεκροί στη Φλόριντα από τον Κυκλώνα Ίρμα