Μένει ή φεύγει από το Οικονομικών ο Σόιμπλε; Αυξάνονται οι πιέσεις στη Γερμανία

Σόιμπλε

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πλέον τη σκυτάλη έχουν πάρει ακόμη και ανώτερα στελέχη μέσα στο κόμμα του που ισχυρίζονται ότι θα ήταν προτιμότερο ο Σόιμπλε να αφήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να περάσει σε αυτή του προέδρου της Βουλής.

Όπως ισχυρίζονται, είναι ώρα πια για τον Γερμανό πολιτικό να αφήσει το αποτύπωμά του στην Bundestag, σε μία κοινοβουλευτική θητεία ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετά το 1945 έχουμε είσοδο ακροδεξιού κόμματος.

O Σόιμπλε είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών από το 2009, όμως το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να συνεχίσει. Το ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που φέρεται να μετακινήθηκε από το κόμμα της Angela Merkel προς το ακροδεξιό AfD έχει πληθύνει τις φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Schaeuble δεν μπορεί να παραμείνει στο κρίσιμο αυτό υπουργείο.

Το Reuters επικαλείται σήμερα ανώτερα στελέχη από το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, τα οποία επισημαίνουν πως δεδομένης της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Κοινοβούλιο, ο κ. Σόιμπλε θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Bundestag.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό, εξαιτίας του AfD και του κλίματος στο Κοινοβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters στέλεχος του CDU, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μετακίνησης του Schaeuble.

Από την πλευρά του, πάντως, ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρεί σιγή ιχθύος για το τί μέλλει γενέσθαι. Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αρνιόταν κατηγορητικά να σχολιάσει το πολιτικό του μέλλον. Την ίδια στάση τηρεί ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μακροβιότερος πολιτικός στη Γερμανία, αφού εκλέγεται συνεχόμενα από το 1972. Όμως, δεν είναι μόνο ο μακροβιότερος πολιτικός, αλλά και ο πιο δημοφιλής, όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανένδοτος ο Ντομπρόβσκις: «Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους για την Ελλάδα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Πιέζει το ΔΝΤ – Τον Φεβρουάριο τα stress test στις τράπεζες

ΑΚΟΜΑ: Viral η φωτογραφία Πρίγκιπα Χάρι-Μελάνια Τραμπ – Τι ισχυρίζονται οι συνωμοσιολογοί (pics)