Μέχρι το Νοέμβριο το νέο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών παιγνίων

Θέση στην ατζέντα της κυβέρνησης φέρεται να παίρνει οριστική ρύθμιση του  μεταβατικού καθεστώτος που επικρατεί στην αγορά των διαδικτυακών παιγνίων ήδη από το 2012, με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου μέχρι και το τέλος του 2017. 

Bασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική ρύθμιση να δημιουργήσει και μια σταθερή ροή φορολογικών εσόδων από τους παρόχους που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Βέβαια και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην οποίο είχαν υπαχθεί οι 24 εταιρείες βάσει του Ν4002/2011  φάνηκε ότι απέδωσε οικονομικά στα δημόσια ταμεία, σε μια αγορά που πριν από το 2012 απέφερε μηδενικά έσοδα στο ελληνικό κράτος.

Μόνο το 2016  μέσω της φορολόγησης ύψους 35% στα μεικτά κέρδη των παρόχων τα έσοδα για το δημόσιο ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του Ν4002/2011 που έδιναν δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας στην Ελλάδα σε εταιρείες που είχαν έδρα σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ανταποκρίθηκαν 24 διαδικτυακοί πάροχοι παιγνίων οι οποίοι και έκτοτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ωστόσο η επιμήκυνση αυτής της μεταβατικής περιόδου για σχεδόν μια πενταετία , οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απευθύνουν αρκετές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας  επίσπευση των διαδικασιών για τη ρύθμιση της μόνιμης αδειοδότησής της αγοράς και υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών στις οποίες είχε προβεί η κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν εκδοθεί, οι 24 εταιρείες κατέβαλλαν στο δημόσιο κορβανά  πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2016, έχοντας συνολικά μικτά κέρδη ύψους  208 εκατομμύρια ευρώ.

Aξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες 4 εταιρείες έχουν το 97,5% του συνολικού τζίρου, εισπράττοντας 203 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ‘πίσω’ τις υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες δεν κατάφεραν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Στην κορυφή βρίσκεται η Stoiximan (Gambling Malta) -η οποία κατέβαλε  35 εκ. ευρώ σε φόρους, τη δεύτερη θέση έχει η  Bet365 μαζί με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της B2B Gaming -η οποία κατέβαλε 30 εκ. ευρώ σε φόρους, ενώ τρίτη και τέταρτη έρχονται αντίστοιχα οι ιστοσελίδες της Poker Stars (Diamond Link) – με 4 εκ. ευρώ  καταβολή φόρων και των Sporting Bet,Bwin και Vistabet – με 2,5 εκ. ευρώ καταβολή φόρων που λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds.

Στόχος της κυβέρνησης με την οριστική ρύθμιση της αγοράς είναι και η προστασία των  παικτών  ορίζοντας πλέον αξιόπιστους και ασφαλείς παρόχους στην αγορά των διαδικτυακών παιγνίων καθότι πέραν των τριών μεγάλων παικτών της αγοράς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα διαφθοράς ή αδυναμίας εξυπηρετήσης από τους υπόλοιπους παρόχους.

Διαβάστε επίσης: Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για Eldorado Gold: «…η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ σελίδα»