Πρωτοδικείο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς ΕΣΥ και ΠΕΔΥ!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ΄αριθμόν 1009/2017 απόφαση του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με το 2ο Μνημόνιο (νόμος 4093/2012) στους γιατρούς του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Με την απόφαση υιοθετείται σχεδόν αυτοτελεξεί το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε φτάσει σε αντίστοιχη κρίση, και καταλήγει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 3205/2003, χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές που επεβλήθησαν με το νόμο 4093/2012.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οφείλονται αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015 οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις  30.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό ωστόσο θα πρέπει η απόφαση τούτου χαμηλόβαθμου δικαστηρίου να επιβεβαιωθεί τόσο από το Εφετείο όσο και από τον Άρειο Πάγο, άρα ο δρόμος θα είναι μακρύς.

Συγκεκριμένα, με τη δικαστική απόφαση κρίθηκε ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε μία σειρά συνταγματικών διατάξεων. Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει γιατροί του ΕΟΠΠΥ οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Γιάννη Τουτζιαράκη, οι οποίοι προηγουμένως απασχολούνταν στο ΙΚΑ με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και μεταφέρθηκαν με το νόμο 4238/2014 σε θέσεις που συστάθηκαν στα ΔΥΠΕ της χώρας με την ίδια εργασιακή σχέση.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι αποδοχές  που πρέπει να καταβάλλονται στους γιατρούς του ΠΕΔΥ είναι αυτές των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ χωρίς τις  περικοπές του νόμου 4093/2012, οι οποίες ήταν αντισυνταγματικές.

Επιπλέον, αποφάνθηκε ότι  ο υπολογισμός του  επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (χρονοεπίδομα) ήταν μη νόμιμος και πως οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έπρεπε να λαμβάνουν το μισθό των ιατρών ΕΣΥ από 18.11.2014, και όχι από τη χρονική στιγμή της   καθυστερημένης ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο καλείται, επίσης, να αποφανθεί  για την  αντισυνταγματικότητα ή όχι των περικοπών του Ν. 4093/2012  για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ο εργατολόγος και  διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης Γιάννης Τουτζιαράκης που χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση επισημαίνει ότι  «το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ και ΠΕΔΥ που προέβλεπε ο νόμος 4093/2012 (δεύτερο μνημόνιο), όπως επίσης αποφάνθηκε ότι το χρονοεπίδομα δεν υπολογιζόταν σύμφωνα με το νόμο».

«Αισιοδοξούμε», προσθέτει ο κ. Τουτζιαράκης,  ότι «και στους  επόμενους δικαστικούς  βαθμούς  (Εφετείο και Άρειο Πάγο) θα επικυρωθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και θα δικαιωθούν οριστικά και αμετάκλητα οι γιατροί, καθώς μάλιστα τον δρόμο έχει ήδη «ανοίξει» το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Διαβάστε επίσης: Les Echos: «Παραμύθι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές»