Τα βάζει με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν – Για τους τραμπούκους σωματοφύλακές του

Ερντογάν

«Είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη για το πώς η δικαιοσύνη λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με αυτή την οργισμένη δήλωση αντέδρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στην είδηση της προσαγωγής και απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος 12 μελών της προσωπικής του φρουράς, για τα επεισόδια που είχαν προκαλέσει σε βάρος Κούρδων διαδηλωτών τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι έξω από την κατοικία του πρέσβη της Τουρκίας, όταν οι σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί εναντίον Κούρδων διαδηλωτών, επιχειρώντας να τους διαλύσουν βιαίως. Τότε, η Άγκυρα είχε αποδώσει την ευθύνη σε «εξτρεμιστές τρομοκράτες του ΡΚΚ», ενώ ο ίδιος ο Erdogan είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι δεν μερίμνησαν για την προστασία του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε μια χώρα όπου η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ βρίσκεται υπό προστασία», είχε δηλώσει, επαναλαμβάνοντας μια κατηγορία την οποία έχει διατυπώσει και σε βάρος της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης. «Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι προσπαθούν να επιτύχουν με όλη αυτή τη στάση», είχε σημειώσει επίσης.

Όμως οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική γνώμη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, η δίωξη αποτελεί απόδειξη για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 44 οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ – 800.000 Τεξανοί χωρίς σπίτι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα διπλωματική κόντρα: Οι ΗΠΑ κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

ΑΚΟΜΑ: Τραγωδία στο Μουμπάι  – Τουλάχιστον 33 νεκροί από κατάρρευση κτιρίου (video)