Τσίπρας: “Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις” – Τζεντιλόνι: “Η Ιταλία θα στηρίξει την Ελλάδα”

Ιδιαίτερη αναφορά στις ξένες επενδύσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Εγώ υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η χώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία αλλά και για τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την οποία υπεγράφη συμφωνία πώλησης του 100% της έναντι τιμήματος 45 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός το σχετικό τίμημα επιλέγοντας να κάνει μόνο αναφορά σε μια μελλοντική επένδυση της ιταλικής εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane ύψους 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πρόθεσή του να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και «να μην αντιμετωπίζουνται με διαφορετικό τρόπο συνέργειες χωρών του Βορρά και του Νότου».

«Δεν μπορούμε να συζητάμε την αναθεώρηση του Σένγκεν χωρίς αναθεώρηση του Δουβλίνου» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικά, δε, για την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε σημαντική χώρα για την περιοχή καλώντας την να σταματήσει μια επιθετική ρητορική και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και αναφορές στον Αντόνιο Γκράμσι για τον οποίο είπε ότι «μου αρέσει να τον διαβάζω» κάνοντας ειδικές αναφορές σε ρήσεις του όπως ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που διαλύεται το παλιό και το καινούργιο πρόκειται να γεννηθεί.

Σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες εξέρχονται από μια πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. «Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», υπογραμμίζοντας ότι οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δίδαξαν οι λαοί μας ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο.

«Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι τα οικονομικά της Ελλάδας μοιάζουν να πηγαίνουν καλύτερα και αυτό είναι σημαντικό γιατί επλήγη από την κρίση όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση της Ρώμης να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα γιατί η προσπάθειά της έχει δώσει τους καρπούς της. «Γιατί να μην υποστηριχθεί η τεράστια προσπάθειά σας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κοιτάξει η Ευρώπη την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Τόνισε, επίσης, πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία» καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Σημείωσε ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και της σύστασης μιας θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών – θέση που υποστήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας – χαρακτηρίζοντας φιλόδοξη την ομιλία Γιούνκερ για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες – Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ