Φόρος τιμής στον Χέλμουτ Κoλ – Φτιάχνουν πλατεία στο όνομά του

Κoλ

Η μικρή πόλη Μπουργκ στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ θα αποκτήσει πλατεία με το όνομα Χέλμουτ Κολ. 

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον πρώην καγκελάριο που πέθανε το καλοκαίρι δίνοντας το όνομά του σε μια μέχρι τώρα ανώνυμη πλατεία, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη πλατεία στην πόλη των 23.000 κατοίκων θα αναδιαμορφωθεί ενόψει της Ανθοκομικής Έκθεσης του κρατιδίου το 2018. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998 και θεωρείται «ο καγκελάριος της ενοποίησης». Πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 χρόνων.

Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος του Κολ, υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες υπέρ της ονομασίας πλατειών σε Helmut-Kohl-Platz σε αρκετές κοινότητες του κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε μέρος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας.

Η απόφαση της Μπουργκ να δώσει το όνομα του πρώην καγκελάριου σε μια πλατεία είναι η πρώτη που γίνεται γνωστή, σύμφωνα με εκπρόσωπό της που δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για την πρώτη πλατεία εντός του κρατιδίου που θα φέρει το όνομα του Χέλμουτ Κολ.

Δημόσια συζήτηση διεξάγεται σε όλη τη χώρα για το εάν ο πρώην καγκελάριος πρέπει να μνημονεύεται με αυτόν τον τρόπο.

Το CDU ζήτησε νωρίτερα φέτος την αλλαγή ονομασίας της πλατείας μπροστά από το δημαρχείο της Φράνκενταλ στο δυτικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο σε πλατεία Χέλμουτ Κολ.

Υπήρξε λαϊκή αντίδραση στην πρόταση και η πλατεία κράτησε την παλιά της ονομασία «Rathausplatz», δηλαδή πλατεία Δημαρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκάμπριελ για Τουρκία: «Έχουμε παγώσει τις εξαγωγές όπλων»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ενέκρινε η Βουλή – Προχωράει η διαδικασία για το Brexit

ΑΚΟΜΑ: Στους 96 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό