Άγιον Όρος προς Τσίπρα: “Είσαι Άθεος. Έλα μόνο ως ιδιώτης προσκυνητής”

Αίσθηση στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η στάση της Ιεράς Κοινότητας των Αγιορειτών να μην υποδεχθεί επισήμως τον Αλέξη Τσίπρα, αποδίδοντας τις τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό στον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, διαμηνύοντας στον πρωθυπουργό της χώρας ότι μπορεί να τους επισκεφθεί μόνο ως ιδιώτης προσκυνητής!

Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί το Άγιον Όρος να αποδώσει τιμές σε έναν πρωθυπουργό που «έχει δηλώσει άθεος», ψηφίζει νόμους και εφαρμόζει πολιτικές που πλήττουν την Ορθοδοξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αγιορείτες μοναχοί εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις στην επίσκεψη Τσίπρα ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να γίνει δεκτός ένας άνθρωπος που αρνείται να κάνει το σταυρό του, είναι δηλωμένος άθεος και πολεμάει συνεχώς την Ορθόδοξη πίστη.

Όπως μάλιστα ειπώθηκε στην συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που αρνείται κατά συρροή να κάνει τον σταυρό του, να προσέλθει στο Άγιον Όρος ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού. Αυτή ήταν και η δεσπόζουσα άποψη που οδήγησε στην τελική άρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι πρι γίνει πρωθυπουργός -τον Αύγουστο του 2014 -ο κ. Τσίπρας είχε γίνει δεκτός με θέρμη και έλαβε την «ευλογία» των μοναχών! Έκτοτε, πολλά άλλαξαν.

Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του άνοιξε μέτωπα με την Εκκλησία, με την άρνηση του πρωθυπουργού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ορκιστούν στο ευαγγέλιο και ενώπιον του θεού ως υπουργοί και να φέρνει νομοθετήματα που πλήττουν – όπως αναφέρουν- την ορθοδοξία σε μια περίοδο που βάλλεται από εχθρούς.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη επιχείρησε να αποσοβήσει το Μέγαρο Μαξίμου προβαίνοντας νωρίτερα σε  ένα επικοινωνιακό “τερτίπι”.

Από το Μαξίμου μεταδόθηκε λίγες ώρες προτού συνεδριάσει, τη Δευτέρα, η Ιερά Κοινότητα και επισημοποιήσει το ήδη αρνητικό κλίμα, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα  η οποία ήδη είχε γνωστοποιηθεί, με διαρροή, αναβάλλεται «λόγω φόρτου εργασίας».

Ωστόσο, με διαρροή επίσης σε εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, από τις Καρυές μεταδόθηκε ότι «ακυρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος από τους Αγιορείτες και όχι λόγω βεβαρημένου όπως ακούγεται προγράμματος».

Λόγω του εκρηκτικού κλίματος στον Αθω –στη μονή Δοχειαρίου είχαν αναρτηθεί μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα περί…αντίχριστων– και βεβαίως της ματαίωσης του ταξιδιού του κ. Τσίπρα, δεν ταξίδεψε στο Άγιον Ορος και ο ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη κ.κ. Βαρθολομαίος για να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα στη Μονή Παντοκράτορος, όπου θα συναντούσε και τον πρωθυπουργό. Από το Φανάρι, πάντως, διέρρευσε ότι τα εγκαίνια δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του πατριάρχη στην Ελλάδα.

Εκκλησιαστικές πηγές, σχολιάζοντας τις πρωτοφανείς εξελίξεις στον Αθω, έκαναν λόγο για ενέργεια δίχως προηγούμενο, να απαγορευθεί, δηλαδή, η είσοδος του πρωθυπουργού της χώρας σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας και ειδικά στο Αγιον Ορος.

Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν πως η όλη στάση της Ιεράς Κοινότητας απόρροια κλίματος συντηρητικοποίησης, με χαρακτηριστικά ενίοτε ορθόδοξου φονταμενταλισμού, που κερδίζει ραγδαία έδαφος στην αθωνική πολιτεία.

Πάντως αξίζει αν αναφερθεί ότι μαύρες σημαίες που αναγράφουν «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιον Όρος» κυμάτιζαν από την Τρίτη στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Πρόκειται για μια ενέργεια της Μονής η οποία προφανώς έχει σχέση με την ακυρωθείσα από τους Αγιορείτες επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντας Γρηγόριος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της επίσκεψης αυτής καλώντας τους Αγιορείτες Πατέρες να αντισταθούν.

Ο Καθηγούμενος Γρηγόριος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα νέο άρθρο του παρέμβαση στο οποίο αναγράφει μεταξύ άλλων για την ψηφοφορία:

«Δόθηκε ἡ μάχη καὶ φάνηκε ἡ φτώχεια καὶ ἡ ἀνεπάρκεια τῶν πολλὰ κατεχόντων. Νίκησε ὁ σταυρός, νίκησε ἡ ἔφορος τοῦ τόπου, ἡ Παναγία, νίκησαν οἱ προσευχὲς τῶν μικροσχήμων μοναχῶν καὶ δὲν διεπέρασε τοῦ Ὄρους τὶς ἀτραποὺς ὁ μεγαλύτερος σατράπης τῶν τελευταίων χρόνων. Μᾶς ἔμεινε ὅμως ἡ λύπη στὶς καρδιές μας ὅτι τὰ εὔπορα μοναστήρια τὰ προδίδουν ὅλα, γιὰ νὰ κερδίσουνε τὴν εὔνοια τῶν κρατούντων, ὅποιοι καὶ νὰ εἶναι αὐτοί».

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της ΝΔ για το Συνέδριο του κόμματος