“Μπάχαλο” στην Κεντροαριστερά: Δυο νέες επιστολές στον Αλιβιζάτο για τις εκλογές!

Συνεχίζεται το…  “μπάχαλο” ως προς τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς ο ένας μετά τον άλλο υποψήφιο για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στέλνει επιστολή εκφράζοντας τις δικές του αιτιάσεις για τον τρόπο ανάδειξης του επικεφαλής της ευρύτερης παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος πρόεδρος της νέας Κεντροαριστεράς ο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος εκφράζει την αντίθεσή του στην αναβολή των εκλογών και στη μείωση των αριθμού των καλπών, ενώ από την πλευρά του θέτει θέματα κάλπης, υπολογιστών και κινητά ο συνυποψήφιος Δημήτρης Τζιώτης.

«Πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της εκλογής ηγεσίας στις 5 Νοεμβρίου. Τυχόν παράταση θα πλήξει την αξιοπιστία του εγχειρήματος και θα μειώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Εκφράζει και τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι προσφορές των εταιρειών για την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων δεν μοιράστηκαν στους εκπροσώπους των υποψηφίων πριν από την απογευματινή συνεδρίαση.

Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, Καθ.κ.Ν.Αλιβιζάτο

Κύριε Πρόεδρε, Διά της παρούσης, επιθυμώ να συνοψίσω τις θέσεις μου ενόψει και της απογευματινής συνεδρίασης της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας:

Δεν κατανοώ την απόφασή σας να μην ενημερωθούμε, οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί μας στην Επιτροπή, για το περιεχόμενο των επιστολών πριν από τη συνεδρίαση, ώστε να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Πιστεύω πως όλοι επιθυμούμε την επιτυχία του εγχειρήματος και τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Ως εκ τούτου:

1. Πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της εκλογής ηγεσίας στις 5 Νοεμβρίου. Τυχόν παράταση θα πλήξει την αξιοπιστία του εγχειρήματος και θα μειώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών.
2. Επί δύο μήνες σχεδόν, συζητάμε για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, που δεν έχει εφαρμοσθεί σε καμία άλλη χώρα. Την ίδια ώρα, οι κάλπες μειώνονται από 1.100 σε 580 (με βάση τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή προ ημερών), με αποτέλεσμα να περιορίζεται το δικαίωμα και η δυνατότητα συμμετοχής με αυτοπρόσωπη παρουσία. Μάλιστα, ο προβλεπόμενος αριθμός των καλπών σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι δυσανάλογος με αυτόν που προβλέπεται για την περιφέρεια.
3. Εάν επιθυμούμε μία αξιόπιστη διαδικασία με μεγάλη συμμετοχή, είναι εφικτές λύσεις χωρίς τεράστιο κόστος. Ο κ.Νιαβής είναι έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.
Για τα σημαντικά ζητήματα οργάνωσης της διαδικασίας, εξακολουθούν να ισχύουν οι απόψεις μου, όπως σας τις εξέφρασα με την από 23/09 επιστολή μου.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιώτης αναφέρει:

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

H αλήθεια είναι ευθύνη μας. Υποχρέωσή μας. Αυτό είναι Αλλαγή.
Τα πράγματα είναι απλά. Συμφωνήσαμε, όλοι μαζί, να πάμε μπροστά.
Η Δημοκρατία δεν είναι διαδικασία.Η Δημοκρατία είναι η στρατηγική για την αναγέννησή μας. Δημοκρατία παντού. Συνεχής Δημοκρατία. Άμεση Δημοκρατία. Χωρίς μεσάζοντες. Να αποφασίζει για όλα ο λαός. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.Να αποφασίζουν οι πολλοί. Όχι οι λίγοι. Όσοι περισσότεροι γίνεται.

Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία. Είναι η ιδρυτική μας πράξη. Το πρότυπο που θέτουμε. Ένα νέο παράδειγμα. Η πεμπτουσία. Δημιουργούμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα. Η πρόοδος είναι η ταυτότητά μας. Πως νοείται η πρόοδος χωρίς τεχνολογία;Πως είναι δυνατόν να ζητά ένα κόμμα την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού αν δεν μπορεί να οργανώσει αποτελεσματικά μια ολοκληρωμένη (εκλογικά κέντρα, διαδίκτυο και τηλεφωνία) υπηρεσία;

Συγκεκριμένα:

Kανονικά, σε ένα προοδευτικό κόμμα, η συζήτηση θα έπρεπε να είναι αντίστροφη από αυτήν που παρακολουθούμε. Δεν χρειάζεται πια να ψηφίζουμε σε κάλπες. Το κόστος είναι τεράστιο. Βρισκόμαστε σε κρίση. Εμείς πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Να μην πετάμε τα λεφτά του λαού.Αυτό είναι πρόοδος. Το κόστος της ψηφοφορίας μέσω του διαδικτύου δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Αυτό είναι λογικό.

Στην Ελλάδα, όμως, επικρατεί η λογική του παραλόγου. Η αντίσταση στην Αλλαγή είναι μεγάλη. Οι μηχανισμοί των κομμάτων αντιστέκονται στην Αλλαγή. Γι’αυτό η πολιτική κατάντησε τόσο βαρετή.

Πρώτα πρέπει να θέσουμε τον στόχο και μετά να βρούμε τα μέσα για να τον επιτύχουμε.Η συμμετοχή 100.000 πολιτών δεν θα είναι επιτυχία.

Αν τα κάνουμε όλα σωστά πρέπει να στοχεύσουμε στη συμμετοχή 300.000 πολιτών. Για να δημιουργηθεί ένα αληθινά νέο κίνημα. Αυτή θα είναι επιτυχία. Πρακτικά, υπάρχουν 3 τρόποι ψηφοφορίας:
α)  Ο παραδοσιακός στα εκλογικά κέντρα,
β)  Μέσω του διαδικτύου,
γ)  Μέσω κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Και οι τρεις τρόποι είναι εφικτοί.

Σκοπός μας πρέπει να είναι η μέγιστη συμμετοχή των πολιτών. Με το μικρότερο κόστος ανά πολίτη. Το ποσό των 2 ευρώ είναι αρκετό. Το συνολικό κόστος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ και αυτό δεν είναι λίγο.

Εξίσου όμως σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε τη μέγιστη ανταποδοτικότητα αυτής της επένδυσης για το νέο κίνημα.Να επενδύσουμε στη Δημοκρατία.
Αυτά τα χρήματα να μην δοθούν μόνο για μια χρήση. Να επενδυθούν για την διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας. Για τη μόνιμη διασύνδεση των πολιτών με το νέο κίνημα.

Όσοι ψηφίσουν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν συνεχώς για όλα τα θέματα.Για το συνέδριο,για το όνομα,για το σήμα,για το πρόγραμμα,για τις θέσεις μας. Η Άμεση Δημοκρατία να είναι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας μας.

Για τη διασφάλιση όλων, υπάρχει και άλλη – συμπληρωματική – λύση.Η διεύρυνση της χρονικής περιόδου. Γιατί να ψηφίζουμε μόνο για μια μέρα; Η ψηφοφορία μέσω του διαδικτύου και της τηλεφωνίας μπορεί να διαρκέσει – για μεγαλύτερη ασφάλεια – μία εβδομάδα και η ψηφοφορία με τον παραδοσιακό τρόπο ένα σαββατοκύριακο. Σε πολλές χώρες γίνεται. Έτσι διασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση των δεδομένων και η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων.

Η Δημοκρατία είναι η λύση, δεν είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία. Ήρθε η ώρα να απεγκλωβίσουμε το νέο κίνημα από τη χρεοκοπημένη κουλτούρα του κρατισμού και να το παραδώσουμε απελευθερωμένο στην κοινωνία. Για τη διάλυση των κομματικών παρασκηνίων που τα βρίσκουν με το κατεστημένο και καθιστούν τις διαφορές των κομμάτων ασήμαντες. Αυτό το δρόμο μας έδειξε ο Ανδρέας.

Μόνο έτσι θα γκρεμίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς. Αν επικρατήσει η κοινή λογική. Ας πάψουμε να βρίσκουμε ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Τέλος στη γραφειοκρατία. Κοστίζει στην χώρα μας 16 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Εμείς την πληρώνουμε. Επιτέλους, τέλος.

Με αυτή την κατεύθυνση, θα είχαμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, με το μικρότερο κόστος ανά πολίτη και τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των χρημάτων της επένδυσης για το μέλλον.

Στόχος μας πρέπει να είναι το μέγιστο. Αριστερά σημαίνει μπροστά, όχι πίσω. Να πάμε μπροστά. Πολύ μπροστά. Γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ να δημιουργήσουμε το νέο και ας γίνει κάποιο λάθος, παρά να κάνουμε το λάθος να μην το τολμήσουμε.

Καλό Αγώνα σε όλους.

Διαβάστε επίσης: Δριμεία επίθεση Κυριάκου σε Τσίπρα για το Taxibeat (video)